2 Φεβ 2010

Αντίθετη η Μόσχα στη ΝΑΤΟική πολιτική στο Κόσοβο!

Η αποκαλούμενη στρατηγική για το βόρειο Κόσοβο βρίσκει αντίθετη τη Μόσχα, η οποία θεωρεί ότι παραβιάζει το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και πυροδοτεί εντάσεις στην συγκεκριμένη επαρχία. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Νεστερένκο, «η Ρωσία πιστεύει ότι στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να αποτρέψουμε αποτελεσματικά κάθε απόπειρα εφαρμογής αποφάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση στο Κόσοβο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Μόσχα επιμένει στην άποψη να συνεχίσει η αποστολή του ΟΗΕ, UNMIK, να εκπροσωπεί το Κόσοβο στους περιφερειακούς και διεθνείς θεσμούς.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο, EULEX, διατυπώνεται «η σαφής και αμετακίνητη θέση» της απέναντι στην «στρατηγική για το Κόσοβο». Στο κείμενο τονίζεται ότι «δεν πρόκειται για στρατηγική της ΕΕ ούτε της EULEX, αλλά για σχέδιο του Διεθνούς Πολιτικού Γραφείου (ICO)», ενώ υπογραμμίζεται ότι «η EULEX πιστεύει ακράδαντα πως μόνο μέσα από το διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων κοινοτήτων μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου».

Μείωση των δυνάμεων της KFOR

Στους 10.000 στρατιώτες μειώθηκε η δύναμη της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία εξηγείται ότι «η κατά δύο χιλιάδες μείωση των στρατιωτών δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του Κοσόβου». Σημειώνεται ότι το ΝΑΤΟ είχε λάβει την απόφαση για τη μείωση των δυνάμεων της KFOR τον περασμένο Ιούλιο 2009, εκτιμώντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην περιοχή. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «η αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη δομή της KFOR εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια στους κατοίκους του Κοσόβου».