2 Φεβ 2010

Ζ. Μπαρό: να μην μείνει η Ελλάδα μόνη απέναντι στους λαθρομετανάστες!

H AGENCE EUROPE δημοσιεύει συν/ξη του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες ημέρες.
Απαντώντας μεταξύ άλλων σε ερώτηση μήπως η Ε.Ε. χρησιμοποιεί διπλή γλώσσα έναντι της Ελλάδας, αφού από τη μία της ζητείται να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά από την άλλη έχει μείνει μόνη της να αντιμετωπίσει την εισροή των μεταναστών, ο κ. Μπαρό, απαντά ως εξής:
«Οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας δεν συνδέονται υποχρεωτικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Η Γερμανία έχει προφανώς την τάση να τιμωρήσει την Ελλάδα για μία σειρά από δημοσιονομικές παρεκκλίσεις. Και ύστερα, υπάρχει ένα δεύτερο πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να αποδοθεί στην Ελλάδα : πρόκειται για την άφιξη στα ελληνικά νησιά πολλών λαθρομεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και αιτούντων άσυλο. Μπορούμε να είμαστε αυστηροί απέναντι στην Ελλάδα αναφορικά με την οικονομία της αλλά να είμαστε αλληλέγγυοι στο ζήτημα της μετανάστευσης γιατί αποτελεί ένα μεγάλο βάρος. Χορηγούμε στην Ελλάδα μία σημαντική οικονομική βοήθεια (περισσότερα από 80 εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στο 2007 και το 2009). Από την άλλη πλευρά ελπίζουμε να αναπτύξουμε μία πραγματική εταιρική σχέση με την Τουρκία, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα. Αυτό πρέπει να μεταφραστεί σε μία συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Frontex και την Άγκυρα, στην οποία είμαστε κοντά. Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών μου υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει το 2010 στην Τουρκία μία πολιτική ασύλου που θα επιτρέπει στους πρόσφυγες να έχουν διεθνή προστασία. Μπορούμε να φανταστούμε ότι και η Ελλάδα θα επωφεληθεί από έναν παρόμοιο μηχανισμό. Αυτά όλα συμβάλλουν στο να μειωθεί το βάρος που πέφτει στους Έλληνες. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι άμεσο».