2 Φεβ 2010

«Σφιγμένα χείλη» μετά την επίσκεψη Μπα Κι Μουν στην Κύπρο

Όπως πληροφορεί το «ΚΥΠΕ», την ενόχληση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνάντηση που είχε το πρωί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε για μισή ώρα με τον κ. Μπαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Προηγουμένως είχε πραγματοποιηθεί ωριαία συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες τους.Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε στον Γ.Γ. την έντονη δυσφορία της Κυβέρνησης για «αθέτηση των όσων είχαν συμφωνηθεί» στο πρόγραμμα επίσκεψης του επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κύπρο και συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της συνάντησής του με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα κι όχι στην οικία του Τ/κ ηγέτη.
Αυτό εξηγεί και τη διευκρινιστική σύντομη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ – απάντηση που προέρχεται από τον Μπαν Κι Μουν – που έγινε μετά την ολοκλήρωση συνάντησης Μπαν - Χριστόφια και στην οποία αναφέρεται σε τρία βασικά σημεία:

Το πρώτο είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, δεύτερο, ότι η συνάντηση με τον κ. Ταλάτ ήταν υπό την ιδιότητά του ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας και τρίτο, πως ο χώρος της συνάντησης δεν έχει πολιτική σημασία.
Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη δεν ήταν ενήμερα για το χώρο συνάντησης και πως αυτό έγινε μόλις την τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά από την τ/κ πλευρά, αλλά με τη συναίνεση του κ. Μουν..
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, με τους οποίους είχε σχετική διαβούλευση για το θέμα που προέκυψε.
Εξάλλου, όπως μετέδωσε προ ολίγου το δελτίο ειδήσεων του «ΡΙΚ», τέσσερα κόμματα, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας δεν πρόκειται να παραβρεθούν το βράδυ στη δεξίωση που θα δοθεί στο Λήδρα Πάλας, στην πράσινη γραμμή, προς τιμήν του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Η συνάντηση με Ταλάτ

Όπως μετέδωσε το «ΡΙΚ», σήμερα το πρωί ο Γ.Γ. των Η. Ε., Μπαν Κι Μουν, συνοδευόμενος από τον βοηθό Γ.Γ. Λυν Πάσκο και την υπεύθυνη Ευρώπης στη Γραμματεία των Η..Ε., Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ, μετέβη στα κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό, ενέργεια που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από εκπροσώπους κομμάτων που συμμετείχαν στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του καναλιού (Χρήστος Χριστοφίδης, μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γ.Γ ΕΥΡΩΚΟ, Ρίκος Ερωτοκρίτου). Ο Ταλάτ υποδέχθηκε τον Γ.Γ. στο λεγόμενο προεδρικό, στην είσοδο του οποίου είχε στρωθεί κόκκινο χαλί. Ακολούθως ο κ. Μπαν παρακάθισε σε γεύμα στην κατοικία του κ. Ταλάτ, που βρίσκεται δίπλα από το ‘προεδρικό’.
Όπως αναφέρθηκε, το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στο «ΡΙΚ» να εισέλθει στο ‘προεδρικό’ για να πάρει εικόνες από τη συνάντηση.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της τηλεόρασης του «ΡΙΚ», Ρόνα Μιχαηλίδου, ο Ταλάτ, μιλώντας κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ανέφερε ότι στόχος τώρα είναι η εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού που θα επιβεβαιώνει ότι «οι πικρές εμπειρίες» του ’63 και του ’74 για τους Τουρκοκυπρίους δεν θα επαναληφθούν.
Πρόσθεσε ότι η δομή αυτού του συνεταιρισμού έχει καθοριστεί στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα στο κοινό ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 και στα κοινά ανακοινωθέντα των δύο ηγετών, στα οποία αναφέρεται ότι στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός διζωνικού, δικοινοτικού συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο συνεταιρισμός αυτός θα έχει μια ομόσπονδη κυβέρνηση και μία διεθνή προσωπικότητα, ένα Τουρκοκυπριακό και ένα Ελληνοκυπριακό συνεταιρικό κράτος που θα έχουν ισότιμο καθεστώς (of equal status).
Οι προσπάθειές μας από τότε – είπε ο Ταλάτ – έχουν επικεντρωθεί στο πώς θα δημιουργήσουμε αυτή την ομοσπονδιακή δομή. Σημείωσε ότι οι απευθείας συνομιλίες που άρχισαν εδώ και 1,5 χρόνο έχουν φέρει σημαντικές συγκλίσεις σε μερικά ζητήματα, αλλά μερικές άλλες κρίσιμες διαφωνίες παραμένουν. Οι τελευταίοι δύο γύροι των εντατικών συνομιλιών – συνέχισε – ήταν παραγωγικοί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμφωνηθεί να συνεχισθούν οι εντατικές συνομιλίες.
Αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2004, λέγοντας ότι τότε τα Η.Ε., η Ε.Ε. αλλά και «οι μητέρες πατρίδες», Τουρκία και Ελλάδα ήταν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Υπέρ του σχεδίου Ανάν – μέχρι την ένταξή της στην Ε.Ε. ήταν και ‘ε/κ ηγεσία’, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι με το ‘όχι’ της ε/κ πλευράς εμποδίστηκε η λύση.
Ανέφερε ότι σήμερα οι Τ/Κ αντιμετωπίζουν «απάνθρωπες απομονώσεις», παρά το γεγονός ότι είπαν ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν, παρόλο που υπήρξαν απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Απρίλιο του 2004, ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά και άλλους Οργανισμούς. Είπε ότι αυτό είναι «απαράδεκτο» και ότι αναμένουν περισσότερα από τη διεθνή κοινότητα: «Δεν γίνεται να είμαστε εμείς υπεύθυνοι για το ε/κ ‘όχι’, ενώ αυτοί απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα της διεθνούς αναγνώρισης και της συμμετοχής τους στην Ε.Ε.».
Συμπλήρωσε ότι ο χρόνος εργάζεται εναντίον της λύσης. Υποστήριξε ότι εξωτερικά θέματα, όπως δικαστικές υποθέσεις ή αποφάσεις, καθώς και οποιοσδήποτε απογοητεύσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ καθιστούν πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη την επίτευξη λύσης, για αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως λύση. Ανέφερε ότι είναι έτοιμος να πάρει την ευθύνη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και δήλωσε πεπεισμένος ότι θα έχουν την συνεχιζόμενη υποστήριξη του Γ.Γ. σε αυτήν την προσπάθεια. Τέλος, ευχαρίστησε τον Γ.Γ. και την ομάδα των Η.Ε. στην Κύπρο για τη βοήθεια που παρέχουν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Όπως μετέδωσε το ρ/φ του «ΡΙΚ», στην ομιλία του στη διάρκεια του γεύματος, ο κ. Μπαν ανέφερε ότι τα Η.Ε. θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη διαδικασία. Ο κ. Μπαν είπε ακόμη ότι μια διευθέτηση στο Κυπριακό θα δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες για τους Τ/Κ, αλλά και για όλο τον κόσμο. Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες προσδοκίες για τις προσπάθειες αυτές, ενώ διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον Ειδικό Σύμβουλο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και όλη την ομάδα βρίσκονται εδώ για να κάνουν τα πάντα ώστε να βοηθήσουν τη διαδικασία. Η μοίρα σας – σημείωσε – είναι στα χέρια σας, η λύση είναι δυνατή και εφικτή και σας ενθαρρύνω να εντείνετε τις προσπάθειές σας.