4 Μαρ 2010

Συμβούλιο Γκύμνιχ αύριο και μεθαύριο

Η επίσημη ιστοσελίδα της ισπανικής προεδρίας δημοσιεύει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η προσεχής Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών ΕΕ αρμόδιων για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρδοβα (5-6 Μαρτίου) και η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένη ατζέντα λόγω του ανεπίσημου χαρακτήρα της, γίνεται με αφορμή την παρουσίαση μιας γενικής εικόνας των ζητημάτων που ενδιαφέρουν την ΕΕ στο σκέλος των εξωτερικών υποθέσεων, ούτως ώστε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Άστον για την Εξωτερική Πολιτική, η οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συνάντηση, να έχει την ευκαιρία να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή τις στρατηγικές εκείνες της ΕΕ που σχετίζονται με την εξωτερική της πολιτική. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Μορατίνος ως οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόκειται να κατευθύνει τη συζήτηση στα θέματα των σχέσεων ΕΕ με τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία, την διαμεσολάβηση της ΕΕ στην επίλυση του μεσανατολικού και την κατάσταση στα Βαλκάνια για την οποία σε γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών αναμένεται να συζητήσουν με εκπροσώπους «των τριών υποψηφίων χωρών: της Κροατίας, της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ» τα θέματα που ξεκίνησαν από το διάλογο της Θεσσαλονίκης το 2003 στην οποία είχε ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των χωρών αυτών.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχει ο ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας που θα επιχειρήσει να αναδείξει, μαζί με τον αυστριακό συνάδελφό του, την ‘Ατζέντα 2014» για τα Δυτικά Βαλκάνια σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στο σύνολο των χωρών-μελών έχει αυξήσει τους ευρωσκεπτικιστές που τηρούν θέση αναμονής για σχέδια που προβλέπουν περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.


Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρέσβη της Βρετανίας στη Σερβία, Steven Wordsworth «Δεν είναι ρεαλιστικό το σύνολο των Δ. Βαλκανίων να ενταχθεί στην ΕΕ το 2014. Δεν θέλω να κάνω εικασίες για ημερομηνίες, αλλά νομίζω ότι για τη Σερβία είναι πολύ πιο ρεαλιστικός ο χρονικός ορίζοντας των 7 ή 8 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα επικεντρωθεί πλήρως στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ότι θα εξαλειφθούν όλα τα εμπόδια σε αυτή της την πορεία», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα NOVOSTI. Ερωτηθείς δε, εάν θεωρεί ρεαλιστικές τις προγνώσεις για την απόκτηση από τη Σερβία καθεστώτος υποψηφίας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο βρετανός πρέσβης σημείωσε ότι πιο εφικτός στόχος θα ήταν το 2011.