4 Μαρ 2010

Συνάντηση Βεστερβέλε – Κυπριανού στο Βερολίνο

Στην προχθεσινή συνάντηση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογο του, Γκίντο Βεστερβέλε, αναφέρεται ρεπορτάζ του Παναγιώτη Koυπαράνη που μεταδόθηκε στη γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενό του ρεπορτάζ :
«
Στην παρούσα δύσκολη φάση του κυπριακού, όπου ο ενδοκυπριακός διάλογος προχωρά με αργούς ρυθμούς, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το κυπριακό και η Τουρκία. Ο Κύπριος ΥπΕξ Μάρκος Κυπριανού ενημέρωσε το Γερμανό ομόλογό του για την πρόοδο και τα εμπόδια που παρουσιάζονται στον ενδοκυπριακό διάλογο, τα οποία οδηγούν σε επιβράδυνση των διαδικασιών.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κυπριανού ο Γερμανός ΥπΕξ Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε αισιόδοξα ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει η ευκαιρία για μια επιτυχία, αν και πρέπει να γίνει ακόμη πολύ δουλειά και ασφαλώς είναι αρκετοί συμβιβασμοί. Η επίλυση του κυπριακού απαιτεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές τόλμη, πολιτικά οράματα και διάθεση για συμβιβασμούς.»
Αναφερόμενος στην πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών ο κ. Κυπριανού επεσήμανε την ιδιαιτερότητα τους, διότι η «διαδικασία, η μία πλευρά να πείσει την άλλη, εκ των πραγμάτων, απαιτεί περισσότερο χρόνο», αλλά τόνισε ταυτόχρονα πως: «το θετικό είναι ότι αυτή η διαδικασία, όταν καταλήξει, θα έχει ως αποτέλεσμα μια ‘συμφωνημένη λύση’, η οποία θα έχει την έγκριση και του κυπριακού λαού.»
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Κύπριος ΥπΕξ εξέφρασε την υποστήριξη της Λευκωσίας για την ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ, αλλά, όπως υπογράμμισε «όχι με εκπτώσεις». Και εδώ έκανε αναφορά και στη στάση της Τουρκίας στο κυπριακό: «Χωρίς τη θετική συμβολή της δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη.»
Σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle, για τις δηλώσεις του Ερντογάν υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και υπέρ της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων σε ελληνοκυπριακές εφημερίδες, ο κ. Κυπριανού είπε: «Εμείς το βλέπουμε με ενδιαφέρον, αλλά θα περιμένουμε να δούμε αν αυτά θα μετατραπούν όντως σε συγκεκριμένες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις. Και εδώ θα πρέπει η Τουρκία να δώσει το παράδειγμα και να μην κρυφτεί πίσω από τους Τουρκοκύπριους.»
Στο σημείο αυτό ο κ. Βεστερβέλε παρενέβη για να τονίσει: «Εάν βρίσκεσαι σε δύσκολες διαπραγματεύσεις και επιδιώκεις να προχωρήσεις, θα πρέπει να παίρνεις τον συνομιλητή σου στα σοβαρά, θα πρέπει να πιστεύεις ότι θα τηρήσει αυτό που υπόσχεται. Μετά όμως θα τον κρίνεις σύμφωνα με αυτά που πράττει.»

Ο κ. Βεστερβέλε συμπλήρωσε επίσης ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε αυτές η Γερμανία και η ΕΕ. Αν και έσπευσε να υπογραμμίζει ότι η Γερμανία δεν θα μείνει απλός θεατής.
Αυτό ακριβώς επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Κυπριανού: «Ζητούμε από κοινούς φίλους να μεταφέρουν κάποια μηνύματα στην Άγκυρα για να θέσει το Κυπριακό σαν προτεραιότητά της. Και ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του κυπριακού, εάν δεν είναι έτοιμη να κάνει η ίδια η Τουρκία κάποιες κινήσεις, κάποιες χειρονομίες. Είναι ένα μήνυμα, το οποίο μπορεί να περάσει η Γερμανία στην Άγκυρα.» Σε αυτό συμφωνεί ο κ. Βεστερβέλε, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, στις αρχές του χρόνου, είχε δηλώσει ότι η επίλυση του κυπριακού δεν είναι μόνον προς το συμφέρον των Κυπρίων και της Τουρκίας, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ
».