21 Οκτ 2009

ΗΠΑ – Στρατιωτικές βάσεις σε Βουλγαρία, Ρουμανία

Το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ αναδημοσιεύει άρθρο του Seth Robson στην ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας “Star and Stripes” σχετικά με τα σχέδια για κατασκευή αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Το άρθρο σημειώνει ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση του Barack Obama ακυρώνει τα σχέδια για την τοποθέτηση τμημάτων της αντιπυραυλικής ασπίδας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξοδεύει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ προσφάτως περισσότεροι από 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες έλαβαν μέρος σε ασκήσεις στις χώρες αυτές.
Σε δηλώσεις του προς την εφ. “Star and Stripes” o σχης Gary Russ, διοικητής της Joint Task Force-East σημείωσε ότι οι δύο υπό κατασκευήν στρατιωτικές βάσεις «δείχνουν την αμερικανική δέσμευση στην Ανατολική Ευρώπη». Η βάση στη Ρουμανία θα στοιχίσει 50 εκατ. δολάρια και θα μπορεί να στεγάσει 1.600 Αμερικανούς στρατιώτες, η δε κατασκευή της πρόκειται να ολοκληρωθεί τους επόμενους δύο μήνες. Η βάση στη Βουλγαρία θα στοιχίσει 60 εκατ. δολάρια και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 Αμερικανών στρατιωτών, ενώ αναμένεται να λειτουργήσει το 2011 ή 2012. Οι δύο βάσεις θα χρηματοδοτηθούν από τις ΗΠΑ, θα αποτελούν ιδιοκτησία του ρουμανικού και βουλγαρικού δημοσίου αντίστοιχα και θα χρησιμοποιούνται από κοινού από στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και των χωρών φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον James Robbins, αναλυτή για θέματα εθνικής ασφάλειας στο αμερικανικό think tank Foreign Policy Council, η κατασκευή νέων βάσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αποτελεί τμήμα μίας νέας στρατηγικής για την παγκόσμια ανάπτυξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που ξεκίνησε κατά τα πρώτα χρόνια της προεδρίας Bush, με την απόφαση να μεταφερθούν αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η τοποθέτηση αμερικανικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δεν είναι μόνο συμφέρουσα από οικονομική άποψη, αλλά μεταφέρει τα στρατεύματα αυτά εγγύτερα στην ρευστή Μέση Ανατολή, συμπληρώνει ο Robbins, προσθέτοντας ότι, μετά την ματαίωση των σχεδίων για την αντιπυραυλική ασπίδα, η κατασκευή των δύο νέων βάσεων θα δώσει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν αθετούν τις δεσμεύσεις τους στην Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Robbins, κάθε κίνηση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη θα ήταν «εγκληματικά αφελής», «γιατί θα ήταν σαν να έλεγε στη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την Ανατολική Ευρώπη και σαν να έλεγε στις χώρες αυτές ότι βασικά είναι μόνες τους».