17 Δεκ 2009

Έντονη κριτική ΔΗΚΟ σε αποφάσεις Χριστόφια

Το «ΚΥΠΕ» αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, ερωτηθείς για τις συναντήσεις που αναμένεται να έχουν στις οικίες τους οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ και συγκεκριμένα στην εξοχική του Προέδρου Χριστόφια στο Κελλάκι και στου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια, είπε ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι με την άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να γίνουν αυτές οι συναντήσεις στις οικίες των δυο ηγετών».
Ο κ. Φωτίου σημείωσε πως «το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν εντατικές συνομιλίες, αλλά γιατί η άλλη πλευρά δεν έχει μετακινηθεί από τις αδιάλλακτες, απαράδεκτες και αλαζονικές τις θέσεις και αυτή είναι και η ουσία γιατί διαφωνήσαμε με τη θέση του Προέδρου Χριστόφια για συναντήσεις στις οικίες των δυο ηγετών».
Ο κ. Φωτίου, τόνισε, επίσης, ότι «δεν συμφωνούμε και για θέσεις αρχής ότι δηλαδή, δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομιλεί με τον Τ/κ ηγέτη στην κατεχόμενη Κερύνεια υπό την σκιά των κατοχικών δυνάμεων».
Σε ερώτηση αναφορικά με το Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου και Βρετανίας και τη θέση της Κυβέρνησης ότι κάποιοι κύκλοι επιθυμούν να μηδενίσουν τα όσα κατάφερε τα δυο χρόνια η διακυβέρνηση υπό τον Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Φωτίου διερωτήθηκε «ποιο ήταν μέχρι σήμερα το όφελος από αυτό το μνημόνιο;» και σημείωσε «
στη στάση που τήρησε η Μεγάλη Βρετανία στις Βρυξέλλες πριν από λίγες μέρες στην συζήτηση της αξιολόγησης της Τουρκίας;».
Ο κ. Φωτίου είπε ότι στις Βρυξέλλες, «η Μεγάλη Βρετανία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, το εχθρικό έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτά είναι που θα πρέπει να προβληματίσουν όλους μας».
Αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών για τη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι «
η ενημέρωση πρέπει να γίνεται πάντοτε στην βάση αντικειμενικών δεδομένων και με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να υπάρξει περαιτέρω σύγχυση των πολιτών».
Ανέφερε πως «
είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που το ΔΗΚΟ εμμένει στην πρόταση που κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση και συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων πάνω στο περιεχόμενο διαφόρων κρίσιμων όρων και εννοιών σχετικά με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στην απαγόρευση της λειτουργίας του Κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας και είπε ότι «
δεν μας προκαλεί καμιά έκπληξη το γεγονός ότι ακόμα μια φορά παρατηρούμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας τη βάναυση παραβίαση των αρχών του δημοκρατικού πλουραλισμού».
Αναφορά από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΚΟ έγινε και στην απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγής 49 συγγενών αγνοουμένων. Ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη λύπη του ΔΗΚΟ «
για την εξέλιξη της προσφυγής των 49 συγγενών αγνοουμένων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και σημείωσε ότι «θα πρέπει η Νομική Υπηρεσία του κράτους να μελετήσει προσεκτικά την όλη υπόθεση ώστε να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών».