25 Νοε 2009

Σε όλο τον κόσμο

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλλεν είχε συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την αντικατάσταση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Όπλων του 1991, της γνωστής ΣΤΑΡΤ.

Ο στρατηγός Μάλλεν είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Ν. Μακάρωφ στην Γενεύη. Εκπρόσωπος του κ. Μάλλεν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν «ειλικρινείς και παραγωγικές» συνομιλίες και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται προς θετική κατεύθυνση. Η Συνθήκη ΣΤΑΡΤ εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας Ιλχάμ Αλίεφ και Ντμίτρι Μεντβέντιεφ δήλωσαν σε διμερή συνάντηση στο Ουλιάνοφσκ ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών αποτελούν παράδειγμα φιλικών σχέσεων καλής γειτονείας. Ο Ντ. Μεντβέντιεφ υπογράμμισε ότι η γέφυρα, που ανοιξε στο Ουλιάνοφσκ και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του πρώην Πρόεδρου του Αζερμπαϊτζάν Γκεϊντάρ Αλίεφ αποτελούν σύμβολο της φιλίας και δείκτη, πως πρέπει να οικοδομούνται οι σχέσεις στο μετασοβιετικό χώρο. Με τη σειρά του, ο Ιλχάμ Αλίεφ τόνισε ότι αν όλοι στον κόσμο είχαν τέτοιες σχέσεις, όπως μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Αζερμπαϊτζάν, στον κόσμο δεν θα υπήρχαν προβλήματα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα Η.Ε. συνέταξαν ψήφισμα που ζητά από το Ιράν να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. και η Γερμανία θα υποβάλλουν το ψήφισμα κατά την συνεδρίαση της ΔΥΑΕ αύριο. Το μέτρο ζητά από το Ιράν να απαντήσει λεπτομερέστερα σε ερωτήματα αναφορικά με τις μέχρι πρόσφατα μυστικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις έξω από την πόλη Κόμ. Η υποστήριξη του ψηφίσματος από τη Ρωσία και τη Κίνα είναι κρίσιμης σημασίας, μιας και στο παρελθόν έχουν μπλοκάρει προσπάθειες για μια αυστηρότερη στάση έναντι του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.