25 Νοε 2009

Αποκάλυψη τώρα! Τι λένε τα ΜΜΕ των Σκοπίων για τη συνάντηση των Πρεσπών

Σύμφωνα με το σύνολο των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, τα οποία επικαλούνται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ, ο Π/θ της ΠΓΔΜ, κ. Γκρούεβσκι, θα μεταβεί την ερχόμενη Παρασκευή, στην Μικρή Πρέσπα, στην ελληνική επικράτεια, κομίζοντας το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να συζητήσει για την υπέρβαση της διένεξης για το όνομα. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεβσκι θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ κατόπιν αιτήματος της ΠΓΔΜ. Στόχος του κ. Γκρούεβσκι είναι να αποστείλει μήνυμα ετοιμότητας για λύση προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο ελληνικό βέτο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 7 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των υψηλόβαθμων κυβερνητικών πηγών της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στην επικείμενη συνάντηση στην Πρέσπα με τον Έλληνα ομόλογο του, θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΠΓΔΜ, οι οποίες βασίζονται στη θέση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE για το όνομα, δηλαδή ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος, αλλά ούτε και προτάσεις που θα πλήττουν την εθνική ταυτότητα, το έθνος και τη γλώσσα, ενώ για την οποιαδήποτε επιτευχθείσα συμβιβαστική λύση θα διεξαχθεί δημοψήφισμα. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τις ανωτέρω θέσεις της ΠΓΔΜ εποικοδομητικές, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο στη συνάντηση αυτή στην Πρέσπα οι δύο πρωθυπουργοί να καταλήξουν σε κοινή λύση για το όνομα, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς, αντικειμενικά, το χρονικό διάστημα έως τις 7 Δεκεμβρίου είναι πολύ μικρό.

Σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Vest αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πηγές στενά συνδεδεμένες με την κυβέρνηση , η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναμένει πιθανή λύση στη διένεξη για το όνομα τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Vreme, ο ειδικός διαμεσολαβητής, κ. Νίμιτς, ενδέχεται έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να καλέσει εκ νέου σε συνάντηση στη Νέα Υόρκη τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξει κοινή συνάντηση Νίμιτς- Βασιλάκη- Γιόλεβσκι ή ο κ. Νίμιτς θα έχει και πάλι ξεχωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο του βέτο το Δεκέμβριο, οι διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι αυτό είναι όλο και πιο πιθανό και ότι το ερώτημα που τίθεται δεν είναι εάν θα υπάρξει, αλλά ποια μορφή θα έχει. Πιθανότατα, η ΕΕ θα θελήσει να αποφύγει να εμφανισθεί ως όμηρος διμερών προβλημάτων και θα επιχειρήσει να κάνει παν το δυνατό, ώστε να αποφύγει τη διατύπωση που υιοθετήθηκε στο Βουκουρέστι σχετικά με την νατοϊκή πορεία της ΠΓΔΜ. Οι Βρυξέλλες, προστέθηκε στο ρεπορτάζ, θα προχωρήσουν σε μια ηπιότερη διατύπωση, ενώ υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές για την αναβολή της λήψης απόφασης, όπως: «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχεται τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη “Μακεδονία”, αλλά...» και πίσω από αυτό το «ΑΛΛΑ» μπορούν να υπάρχουν πολλές ακόμη διπλωματικές διατυπώσεις, δια των οποίων θα προστατευθεί η Ένωση, αλλά και η Ελλάδα από τον, απαράδεκτο για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, όρο «ΒΕΤΟ».