19 Μαΐ 2009

Άρθρο Βούλγαρου Προέδρου Γκιόργκι Παρβάνοφ για την Ενέργεια & τους Αγωγούς

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ στο πλαίσιο δημοσίευσης σχολίων και πληροφοριών που ενδιαφέρουν την εξωτερική πολιτική και τις δακρατικές σχέσεις, παρουσιάζει πρόσφατο κείμενο του Προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος χαρακτηρίζει ως επιτυχή την πρόσφατη ενεργειακή διάσκεψη της Σόφιας (24-25 Απριλίου), σημειώνοντας ότι με αυτήν η Βουλγαρία επιβεβαίωσε τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη, αλλά σε ένα νέο επίπεδο, καθώς απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό διάλογο για θέματα ενέργειας και στη διαμόρφωση της νέας ενεργειακής πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ. Παρβάνοφ, η διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη διάσκεψη της Σόφιας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την προετοιμασία ενός διεθνούς εγγράφου, που θα θέτει το πλαίσιο για την απελευθέρωση, την ενσωμάτωση και την παγκοσμιοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου.

Επίσης, ο Βούλγαρος Πρόεδρος επισημαίνει ότι τόσο το σχέδιο Nabucco, όσο και το σχέδιο South Stream είναι απαραίτητα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δεδομένων των εκτιμήσεων για την κατανάλωση φυσικού αερίου μέχρι το 2025, αλλά και μετά. «Η Βουλγαρία συνέβαλε και θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίηση και των δύο σχεδίων. Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τον Nabucco ως σχέδιο ιδιαίτερης προτεραιότητας. Θεωρώ, ωστόσο, ότι και το σχέδιο South Stream πρέπει να αποκτήσει αρμόζουσα θέση στην ατζέντα της ΕΕ», υπογραμμίζει ο κ. Παρβάνοφ.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ο κ. Παρβάνοφ σημειώνει ότι η επιλογή της παράκαμψης της Ρωσίας, η οποία αποτελεί – και θα συνεχίσει στο ορατό μέλλον να αποτελεί – βασικό προμηθευτή ενέργειας για τις χώρες της ΕΕ, θα οδηγούσε σε περιορισμό και καθυστέρηση της διαδικασίας διαφοροποίησης, περιπλέκοντας παράλληλα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας σε άλλους τομείς. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρά σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Πρέπει, όμως, να καταστεί σαφές ότι στις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα επιμένουμε στην υπεράσπιση του εθνικού μας συμφέροντος, όπως κάναμε τον Ιανουάριο του 2008, όταν υπογράψαμε για τον αγωγό South Stream, αλλά και όπως κάναμε τη φετινή άνοιξη. Από αυτές τις θέσεις αρχής δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», σημειώνει ο Βούλγαρος Πρόεδρος.

Τέλος, ο κ. Παρβάνοφ τονίζει την ανάγκη εθνικής συναίνεσης στη Βουλγαρία σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, έτσι ώστε να μην γίνεται εκμετάλλευση του θέματος για μικροκομματικούς λόγους. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει την αναζήτηση συναίνεσης στις παρακάτω συγκεκριμένες παραμέτρους:

1. Ενεργός συμμετοχή της εταιρίας “Bulgartransgaz” στα σχέδια Nabucco και South Stream
2. Διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τα δίκτυα της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ρουμανίας και, εν συνεχεία, με τα δίκτυα της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
3. Διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Gazprom για μια νέα μακράς διάρκειας συμφωνία, με στόχο την επίτευξη καλύτερων και πιο ευέλικτων όρων για προμήθειες φυσικού αερίου μέχρι το 2030 (σε αυτά περιλαμβάνεται και η κατάργηση των μεσαζόντων)
4. Δημιουργία δυνατοτήτων για αξιοποίηση των τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα, καθώς και στο Μαρμαρά της Τουρκίας (ετοιμότητα συμμετοχής σε παρόμοιο σχέδιο έχει εκδηλώσει το Κατάρ, που είναι ο τρίτος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο). Επίσης, σημαντικό είναι να συμμετάσχει η Βουλγαρία ενεργά στη συζήτηση προτάσεων που αφορούν τη μεταφορά συμπιεσμένου αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
5. Εξασφάλιση επενδύσεων για τη διεύρυνση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Τσίρεν. Παράλληλα, θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα με την κατασκευή νέων σταθμών αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή του Γαλατά
6. Ανάπτυξη της δυνατότητας παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα της περιοχής Ντεβίντσι. Προσέλκυση επενδυτών για την έρευνα νέων κοιτασμάτων επί βουλγαρικού εδάφους.
7. Δημιουργία δυνατοτήτων για συμμετοχή βουλγαρικών εταιρειών στην επεξεργασία νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Ρωσία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.