20 Μαΐ 2009

Κριτική Α. Λοβέρδου για ενταξιακή πορεία Τουρκίας

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και τη στάση της κυβέρνησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Σ.Γ.Υ.E.Σ. της Ε.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Ο Δεκέμβριος του 2009 έχει προσλάβει το χαρακτήρα ενός «crash test» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Κι αυτό, διότι τότε θα ολοκληρωθεί η συνολική εξέταση της ευρωτουρκικής πορείας και, στο πλαίσιο αυτό, θα αποτιμηθεί ο εκ μέρους της σεβασμός του ευρωπαϊκού-κοινοτικού κεκτημένου και ειδικώς η εκκρεμότητα - από το 2005- της εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. και της Τουρκίας.

Η συνολική αυτή αποτίμηση, δίχως να διακόπτει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα αποτιμά την ανταπόκρισή της στα δεδομένα της Ε.Ε. και θα συναρτάται με τη συνέχιση ή την πρόσκαιρη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, όσο περνούν οι μήνες και πλησιάζουμε στον Δεκέμβριο, όχι μόνο δεν διαγράφονται στον ορίζοντα κάποια θετικά στοιχεία δράσης από την πλευρά της Τουρκίας σχετικά με την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά αντιθέτως, εμφανίζονται σημεία μιας ενδεχόμενης αναδίπλωσης της Ε.Ε. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνεδρίαση, του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., όπου δεν γίνεται αναφορά στην επιρροή που θα έχει μια πιθανή άγονη και αντιπαραγωγική τουρκική στάση, στη συγκεκριμένη πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση και ειδικώς η υπουργός των Εξωτερικών οφείλει να ενημερώσει σχετικώς για τη στάση την οποία κράτησε ο υφυπουργός κ. Βαλληνάκης στην ανωτέρω συνεδρίαση του Σ.Γ.Υ.Ε.Σ., αλλά και για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε περίπτωση μιας αντιπαραγωγικής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, ειδικά σε σχέση με την πλήρη εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου.