2 Σεπ 2009

Η συζήτηση των Τεχνικών του ΥΠΕΞ - μέρος 3ο

Δημοσιεύουμε σήμερα το τρίτο (30) μέρος της συζήτησης των Τεχνικών του ΥΠΕΞ που αναδεικνύει τα προβλήματα του κλάδου και τις προτάσεις που συζητούν ανάμεσά τους, ελπίζοντας πως είναι ευκαιρία να λάβουν μέρος στη συζήτηση αυτή κι άλλοι κλάδοι για τα γενικότερα ζητήματα που τους απασχολούν στο ΥΠΕΞ.

11

Μια πρόταση που κάνω για την αναβάθμιση του κλάδου, είναι να δημιουργηθεί τμήμα δημιουργίας εφαρμογών Sofware .

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, με γνώσεις προγραμματισμού, διαφόρων επιπέδων και ειδικοτήτων. Βάσεις δεδομένων, εφαρμογές Desktop , εφαρμογές Web , Office , οι συνδυασμοί τους, κλπ.

Τα Προξενεία και οι Πρεσβείες, απαιτούν την χρήση αρκετών εφαρμογών οι οποίες είτε δεν υπάρχουν, είτε υπάρχουν αλλά είναι «ιδιοκατασκευές» χωρίς στάνταρτ, είτε υπάρχουν αλλά είναι ξεπερασμένες.

Το τμήμα Software , θα μπορούσε να δημιουργήσει και να διανείμει, επισήμως , αυτές τις εφαρμογές, να είναι υπεύθυνο για την συνεχή βελτίωσή τους ( updates ), την υποστήριξή τους ( call center ) και την διαρκή εκπαίδευση των υπαλλήλων-χειριστών όλου του Υπουργείου. Τελικός σκοπός θα είναι να υλοποιηθούν εφαρμογές που να μην απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής για την χρήση τους.

Αυτό, θα έκανε το τμήμα Software απαραίτητο στο Υπουργείο και θα ανεξαρτητοποιούσε και εξειδίκευε, εν μέρει, τον κλάδο μας χωρίς όμως να υπάρχει ο φόβος της αποξένωσής του. Θα μας έδινε επιπλέον την «εξουσία» που επιζητούμε, να έχουμε τον πρώτο και μοναδικό λόγο στα πληροφοριακά προγράμματα του Υπουργείου και δε θα μας βλέπανε πλέον σαν «χειριστές» αλλά σαν μηχανικούς-δημιουργούς. Όποιος από εμάς σήμερα αυτοαποκαλείται "μηχανικός", απλά πρέπει να ανοίξει ένα λεξικό να δει την έννοια του όρου.

Γιατί να ξοδεύουμε τόσα χρήματα σε προκηρύξεις διαγωνισμών και αναθέσεις, όταν το ίδιο έργο μπορούμε να το υλοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι?? Ή μήπως δεν είμαστε ικανοί?? Ας μη πω και για τον χρόνο υλοποίησης. Εδώ και χρόνια ακούω για διαγωνισμούς και προγράμματα που τρέχουν και πρόκειται να υλοποιηθούν κάποτε στο μέλλον. Θαρρείς και θα στείλουμε διαστημόπλοιο στη σελήνη. Εξάλλου, είναι πολύ καλύτερο να προγραμματίζει κάποιος μια εφαρμογή όταν ο ίδιος είναι ο γνώστης, από πρώτο χέρι, των απαιτήσεων του χρήστη και έχει άμεση επαφή μαζί του.

Να και μερικά παραδείγματα εφαρμογών:

--Η εφαρμογή του Κλείτου η οποία θα μπορούσε να συνδεθεί άμεσα με το Word ώστε να είναι πιο εύκολο το γράψιμο και η διόρθωση των ορθογραφικών λαθών, αλλά και να γίνει πιο φιλική η αποστολή και η λήψη τηλ/των και από τον πιο απλό χρήστη (διοικητικό υπάλληλο).

--Εφαρμογή που να διαχειρίζεται τα λειτουργικά έξοδα, να σκανάρει ταυτόχρονα τις αποδείξεις και να τις στέλνει στο Υπουργείο. Είναι γελοίο να είμαστε στο 2009 και οι υπεύθυνοι των λειτουργικών να προσθέτουν αποδείξεις για να δούνε πόσα χρήματα τους μένουν.

--Λογιστική εφαρμογή που να διαχειρίζεται τα έσοδα-έξοδα (οικονομικά) της Αρχής.

--Πρόγραμμα που να σκανάρει να αναγνωρίζει και να αποθηκεύει αυτόματα τα πρόσωπα στις φωτογραφίες των αιτήσεων για θεώρηση Schengen .

--Η εφαρμογή του Βιβλίου Υλικού που θα μπορούσε να αξιοποιεί τεχνικές βάσεων δεδομένων και οι εκτυπώσεις να γίνονται αυτόματα. Η εισαγωγή νέων υλικών και οι διαγραφές θα μπορούσαν να στέλνονται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο ενημερώνοντας αυτόματα την εκεί κεντρική βάση δεδομένων. Επίσης θα μπορούσε να γίνει αυτόματη μετάβαση των δεδομένων από τα αρχεία Excel στην καινούρια εφαρμογή, για να μη πάει χαμένη η δουλειά που έγινε μέχρι τώρα.

Φαντάζομαι ότι αν δοθεί ένα ερωτηματολόγιο θα βρεθούν άλλες 10 ιδέες τουλάχιστο για εφαρμογές που θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν τις εργασίες στις Πρεσβείες και να αυξηθεί η αποδοτικότητα και η αποτελεσματικότητα.

Μανωλης Φωτιάδης

12

Title: Re: Ο κλαδος είχε τη δική του ιστορία...

Post by: panos on July 15, 2009, 07:17:20 PM

Καλησπέρα συνάδελφοι,

μετά τις απόψεις διαφόρων συναδέλφων θα ήθελα και εγώ να συμβάλω σε αυτή την όμορφη συζήτηση που ξεκίνησε για το που πάμε και τι θέλουμε ως κλάδος.

Όπως διάβασα αρκετοί συμφωνούν το ίδιο και εγώ, με την πρόταση του συναδέλφου κου Μελισσαράτου περί δημιουργίας κόμβων, κάτι βέβαια που σε αρκετές Αρχές μας είναι περίπου πραγματικότητα. Δηλαδή στις Αρχές μας στις Βρυξέλλες, στον ΟΗΕ ή κάποιες άλλες μεγάλες Πρεσβείες υπηρετούν περισσότεροι του ενός συνάδελφοι και αυτό το σύστημα νομίζω ότι προσομοιάζει αυτό το οποίο συζητάμε. Αν μας αρέσει δεν έχουμε παρά να το επεκτείνουμε και σε άλλες Αρχές. Όπως είπε και ο κος Ρελάκης αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν οι Γερμανοί εδώ και 20 χρόνια και λογικά είναι επιτυχημένο. Δεν παύει όμως να είναι ένα παλιό σύστημα και αν ακολουθήσουμε ως συνήθως, ότι κάναν οι άλλοι πριν 20 χρόνια τότε θα μένουμε πάντα 20 χρόνια πίσω. Άρα νομίζω ότι θα πρέπει να πάρουμε τα καλά ενός τέτοιου συστήματος και να τα εμπλουτίσουμε με νέες ριζοσπαστικές ιδέες που θα μας βοηθήσουν να κλείσουμε την ψαλίδα από τα προηγμένα κράτη και να είμαστε πιο συμβατοί στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής. Σε αυτό όμως θα πρέπει να συμβάλλουν αν είναι δυνατόν όλοι οι συνάδελφοι με τις ιδέες τους και τις διαφωνίες τους, χωρίς φόβο και πάθος.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφερθώ στα λεγόμενα μερικών συναδέλφων.

Ο φίλος μου ο Διαμαντής ο Ψαθάς είπε "Τώρα αν σε κάποιους τυχαίνει προϊστάμενος που απασχολεί πολλές ή περίεργες ώρες του υπαλλήλους τι να κάνουμε. Θα γυρίσει ο τροχός. Υπομονή."

Νομίζω ότι τα εργασιακά δικαιώματα και το 8ωρο είναι κάτι που πάλεψαν οι παλαιότεροι, μας τα δάνεισαν για να τα διαφυλάξουμε και να τα κάνουμε καλύτερα και στην συνέχεια να τα παραδώσουμε στους επόμενους βελτιωμένα. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να τα βλέπουμε τόσο χαλαρά. Όλοι μας το έχουμε κάνει και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε μία δύσκολη κατάσταση, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις.

Όπως είπε ο κος Κωνσταντινόπουλος "υπάρχει πάντα η πρόταση: «η πόρτα είναι ανοιχτή και σε όποιον δεν αρέσει το υπουργείο μπορεί να φύγει»."

Συμφωνώ 100%, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα. Υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι θέλησαν να φύγουν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους κάνοντας αίτηση για μετάταξη σε άλλη δημόσια υπηρεσία και δεν τους επετράπη. Ο σύλλογος, μας έχει γνωρίσει ότι είναι αντίθετος με τις μετατάξεις μελών του προς τα έξω. Και ρωτάω, γιατί? Είμαστε Δ.Υ. και νομίζω θα έπρεπε να έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους εντός ΥΠΕΞ και του υπόλοιπου δημόσιου τομέα. Αν υπάρχουν θέσεις σε άλλες υπηρεσίες οι οποίες προκηρύσσονται και καλύπτονται μόνο με μετατάξεις γιατί εμείς να επεμβαίνουμε στις ζωές άλλων συναδέλφων? Ίσως να ήταν προτιμότερο να έμπαινε κάποια ασφαλιστική δικλείδα ότι για να αποχωρίσει κάποιος αφού πιάνει οργανική θέση, να προσφέρει πρώτα στον κλάδο π.χ. με ένα-δύο πόστα ή με κάποια χρόνια υπηρεσίας κλπ. Νομίζω αυτό θα ήταν πιο δίκαιο από μία απόφαση του τύπου απαγορεύεται ή παραιτήσου. Ακόμα και όταν κάποιοι συνάδελφοι παραιτήθηκαν πάλι ακούστηκαν φωνές όπως "σας άρεσε που ο χατζημπάμπης ή ο χατζηγιάννης σας πήρε το 8%?".

Το τελευταίο νομίζω είναι σημείο κλειδί διότι τα περισσότερα στον κλάδο μας γυρίζουν γύρω από το 8% και δεν τον αφήνουν να αναπτυχθεί. Νομίζω ότι κάποια στιγμή το δόγμα όσο πιο πολλοί έξω τόσο περισσότερο 8% μέσα θα πρέπει να εγκαταλειφθεί. Προσπαθώ να καταλάβω αλλά δυστυχώς δεν μπορώ, την προσπάθεια που γίνεται να γεμίσουμε όλες τις Αρχές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τι να προσφέρει ένας μηχανικός του Δημοσίου στην Τάμπα ή στο Χιούστον? Να βαράει σφραγίδες? Να βγάζει βίζες? Για αυτό σπούδαζε? Αν έχει έλλειψη το ΥΠΕΞ από διοικητικούς υπαλλήλους ας κάνει διαγωνισμό να πάρει ή στις εξετάσεις για εισαγωγή στον κλάδο μας να ζητούνται και διοικητικά προσόντα, να επιτρέπεται να μπαίνουν και απόφοιτοι σχολών διοίκησης και οικονομίας και αν έχουν επαρκείς γνώσεις στους Η/Υ να γίνονται δεκτοί. Ακούω μερικές φορές ότι είμαστε σε ένα διοικητικό υπουργείο και πρέπει να κάνουμε και διοικητική δουλειά. Και ρωτάω, οι συνάδελφοι στο ΥΠΕΧΩΔΕ κάνουν και περιβαλλοντολογικά ή πολεοδομικά, στο οικονομικών ξέρουν να κάνουν φοροτεχνικά? Γιατί εμείς πρέπει να απαξιώνουμε τις σπουδές μας για να καλύπτουμε άλλες ανάγκες του Οργανισμού? Για το 8%? Αν είναι έτσι ίσως θα έπρεπε να βρεθεί ένας άλλος αλγόριθμος για το 8%. Άκουσα ότι άλλοι κλάδοι μετά από τρία χρόνια παραμονής στο κέντρο κόβουν το 8%. Κάτι τέτοιο θα έλυνε αρκετά προβλήματα στον κλάδο μας και θα έδινε κίνητρα στους συναδέλφους να πάνε στο εξωτερικό. Προς θεού να μην υποτεθεί ότι με χαλάνε ή βαραίνουν την τσέπη μου τα λεφτά από το 8% αλλά θα πρέπει να βρεθεί μία γραμμή ανάπτυξης του κλάδου πέρα από το 8%.

Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στις προτάσεις για το in-house. Ο κλάδος μας αναπτύσσεται κυρίως με το out-sourcing όμως μία από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές που έχει αντέξει στον χρόνο είναι φτιαγμένο εντός από συναδέλφους και είναι το ΚΛΕΙΤΟΣ. Επίσης μιλώντας με συναδέλφους που υπηρετούν σε μεγάλες Πρεσβείες ή άλλων κλάδων εντός του ΥΠΕΞ μου είπαν ότι η εφαρμογή του κου Πετεινάκη, ΑΣ, τους έχει βοηθήσει τα μέγιστα και το ζητάνε όλο και περισσότεροι. Γιατί λοιπόν να μην ασχοληθούμε με το in-house? Ο κος Πετεινάκης είναι συνάδελφος αρκετά παλαιότερος από εμένα σε αυτό τον κλάδο ο οποίος έχει ακόμα την διάθεση να προσφέρει τεχνικά πέρα από επιτελικά. Γιατί να μην δίνουμε την άνεση σε όποιον συνάδελφο θέλει να φτιάξει κάτι, να το προσφέρει στο σύλλογο και αν αυτό είναι τόσο καλό να υιοθετείται κιόλας? Στο κάτω-κάτω είμαστε ένας σύλλογος που εταιρία με αντίστοιχα τυπικά προσόντα δύσκολα βρίσκεται στην αγορά. Και μιας και αναφέρθηκα στην αγορά θυμήθηκα πέρυσι τέτοιο καιρό θα παραλαμβάναμε ένα έργο από μία εταιρία. Τρεις φορές την ημέρα στην δοκιμαστική λειτουργία, το site το χακεύανε. Μία μέρα δε, που ψάχναμε τους αρμόδιους μας είπαν ότι έφυγαν διακοπές και θα το έφτιαχναν μετά από 10 μέρες μέχρι που το βγάλαμε από την πρίζα. Υπάρχει εταιρία που ενδιαφέρεται περισσότερο από τον κλάδο μας για την πορεία των έργων? Χλωμό, γι' αυτό λοιπόν και εγώ είμαι υπέρ της στροφής του κλάδου στο in-house.

Και πραγματικά τελειώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στο δυσάρεστο γεγονός που συνέβη στον Βασίλη τον Κούτσικο. Για μένα ο συγκεκριμένος που το έκανε δεν είναι πλέον συνάδελφος όπως και άλλοι τέτοιοι που ενεργούν με αυτό τον τρόπο κατά του κλάδου. Αλλά αλήθεια τι έχουμε εμείς όλοι για να λέμε ότι αποτελούμε ένα κλάδο? Άλλοι διαρρέουν πρακτικά ΓΣ σε άτομα εκτός κλάδου ή καρφώνουν άτομα για τις απόψεις τους. Άλλοι έχουν διαφορετική αντίληψη για το αντικείμενο της εργασίας μας και άλλοι προσπαθούν να γίνουν περισσότερο διοικητικοί και άλλοι περισσότερο μηχανικοί. Τα περισσότερα από αυτά βέβαια προσπαθώντας να πείσουν και να πάρουν και τους υπόλοιπους μαζί τους. Γιατί? Αν έχουμε τελικά τόσες και βαθιές διαφορές μεταξύ μας γιατί δεν αφήνουμε αυτούς που διαφωνούν να φύγουν ή γιατί πρέπει όλοι να είμαστε κάτω από την ίδια σκέπη? Αν δεν μπορούμε να τα βρούμε μπορούμε να τραβήξουμε την διαχωριστική γραμμή που ικανοποιεί όλους μας.

Προτείνω λοιπόν εκτός των παραπάνω οι αποφάσεις των ΓΣ να παίρνονται από το σύνολο των συναδέλφων (οι τεχνολογία είναι στα χέρια μας) για να νιώσουν και αυτοί που είναι στο εξωτερικό ότι συμμετέχουν ενεργά και όχι μόνο όταν ζητείται η ψήφος τους και να ανοίξουμε σε ιδέες, πρότυπα και ανθρώπους διότι νομίζω πως η συντεχνιακή λογική θα οδηγήσει σε συρρίκνωση.

Καλό καλοκαίρι, συγνώμη αν σας κούρασα και να είσαστε όλοι καλά.

Παναγιώτης Μάρζελας