2 Σεπ 2009

ΕΕ: Επιταχύνονται οι διαδικασίες εν όψει της Συνόδου των G20

Η ΕΕ, αναμένεται σήμερα, εν όψει της επικείμενης συνάντησης Υπουργών Οικονομικών και εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών των G20 στο Λονδίνο στις 4-5 Σεπτεμβρίου, να προετοιμάσει τις θέσεις της, κατά το ανεπίσημο γεύμα των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της στις Βρυξέλλες.
Tα θέματα για σήμερα το πρωί, των Υπουργών Οικονομικών, της ομάδας των 16 του Eurogroup, που θα προηγηθεί των 27, το μεσημέρι, είναι τα εξής:

1. Γενική επισκόπηση της οικονομίας στην ΕΕ

2. Προετοιμασία της παρουσίας της ΕΕ σε επίπεδο Υπουργών στη συνάντηση των G20, με την δυνατότητα υποστήριξης ενός κειμένου το οποίο εκφράζει την «κοινή γλώσσα της ΕΕ»

3. Αποτύπωση του ελέγχου αντοχής του τραπεζικού συστήματος (stress test). H CEBS (Comite Européen des contrôleurs bancaires) θα προσκομίσει έκθεση στους Υπουργούς.
Αναφορικά με την Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φημολογείται ως ημερομηνία διεξαγωγής της η 17η Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί από την Στοκχόλμη. Η ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη.
Τέλος, χθες συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, κ.κ. Αngela Merkel και Nicolas Sarkozy, ενώ και η Καγκελάριος θα συναντήσει το Βρετανό Πρωθυπουργό στις 6 Σεπτεμβρίου, με ατζέντα μεταξύ των πολλών θεμάτων, τους κανόνες κατανομής bonus των τραπεζικών στελεχών, τις σχέσεις με τους φορολογικούς παραδείσους και τις χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται στην καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή στην υιοθέτηση λογιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών. Καταλήγει ότι το διακύβευμα δεν είναι η ομοφωνία μεταξύ των φορέων αλλά η εγρήγορση του κοινού εν όψει της Συνόδου των G20.