27 Απρ 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ - 9

Aς συνεχίσουμε και σήμερα τήν περιήγισή μας στην Αλβανία, μιας και εκεί συνέχιζε να βρίσκεται χθες η υπεξ Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, απασχολούμενοι με τον Σάλι Μπερίσα, τους Ομογενειακούς παράγοντες και τις σκέψεις τους για το μέλλον της ... "υπόθεσης Παυλίδη". Πάνω σε όλα αυτά... ξέχασαν να ζητήσουν ουσιαστικά πράγματα που αφορούν τα Ελληνικά οικονομικά συμφέροντα, προφανώς για να μην μπορούν να συγκριθούν με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που πριν ένα μήνα φρόντισε φεύγοντας, μετά τη διήμερη επισκεψή του στην Αλβανία, να πάρει σχεδόν όσα ζήτησε και κυρίως τον θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Πόρτο Ρομάνο, που ζητούσε εναγωνίως η ΔΕΗ με τους γερμανούς συνεταίρους της. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπερίσα υπήρξαν και... εκπλήξεις καθώς ο πρωθυπουργός μας έκπληκτος διαπίστωσε ότι ο φάκελλος του δεν περιείχε οικονομικά στοιχεία και ρωτούσε γύρω του περί αυτών...

Τώρα, για όσα σας λέγαμε χθες σχετικά με την αντίρρηση Σ. Μπερίσα στην αποστολή της Λαίδης Μπλέηκ σαν επικεφαλής του ΟΑΣΕ στις αλβανικές εκλογές, μάθαμε πως ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να τον πείσει για το άδικο αυτής της πολιτικής επιλογής, που μπορεί να του δημιουργήσει εμπόδια στην ευρωπαίκή πορεία της χώρας και του ζήτησε να μην επιμείνει στην ως τώρα επιλογή του. Πάντως χειριστές του θέματος στο ΥΠΕΞ έλεγαν πως "η Αθήνα δεν κάνει πίσω στο ζήτημα αυτό"! Ο λόγος που ο Σ. Μπερίσα δεν επιθυμεί τη Λαίδη Μπλέϊκ σαν επικεφαλής των παρατηρητών στις εκλογές είναι, ότι στι προηγούμενες εκλογές η ίδια είχε υποβάλλει έκεθση με βαρείς χαρακτηρισμούς για την ποιότητα της εκλογικής αναμέτρησης και εξέφραζε ερωτήματα σχετικά με τη "γνησιότητα" της έκφρασης της λαϊκής βούλησης.

Πάντως η υπουργός που επρόκειτο να ταξιδέψει σήμερα από τα Τίρανα στο Βουκουρέστι, τελικά ακύρωσε το ταξίδι της, με άμεσα αποτελέσματα σε βάρος των διπλωματικών του γραφείου της, που δεν είχαν θέση επιστροφής με την "Ολυμπιακή" κι έτσι ξεκίνησαν άλλοι οδικώς ως τα Ιωάννινα για να επιβιβαστούν εκεί σε αεροσκάφος για Αθήνα κι άλλοι πέταξαν ως τη Ρώμη κι από εκεί στην Αθήνα. Ευκαιρία να μάθουν και λίγο, πως είναι η ενδοχώρα στην Αλβανία!

Παράκληση προς την υπουργό: καλό είναι να ευχαριστείτε δημόσια τον πρέσβη κ. Σαββαϊδη σχετικά με την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία (ενώ ξεχάσατε τον πρέσβη στα Τίρανα, Νίκο Πάζιο) αλλά προς θεού!, δεν είδατε πόσο κουρασμένος ήταν ο άνθρωπος; Τι τον "τρέχετε" λοιπόν ΄χωρίς λόγο; Και μια διευκρίνιση: γιατί πήρατε όλους αυτούς τους πρέσβεις μαζι σας (τους άλλους) που δεν καταλαβαίνουν γρυ από ... Βαλκανικά;

Αλλά στα Τίρανα εμφανίστηκε και ο... κουμπάρος. Πρόκειται για κουμπάρο της Ντόρας από τα Γιάννενα με ρόλο "εκπαιδευτικού συμβούλου" ως καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, πρώην στέλεχος ΟΤΑ και νυν επισκεπτόμενος λίαν συχνά το Αργυρόκαστρο και το εκεί Γενικό Προξενείο όπου έχει τον τίτλο "ο παράγοντας" Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχέτευαν στελέχη της Ελληνικής Μειονότητας που συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, εμφανίζεται συχνά ως μεταφέρων μυνήματα της υπουργού ορισμένα εκ των οποίων -συχνά λέγουν- ακατανόητα ή αμφιλεγόμενα...

Αν πιστέψουμε φήμες που κυκλοφορούν, φαίνεται ότι κάποιοι πρέσβεις ξανάρχισαν την συνήθεια να στέλνουν έγγραφα «ειδικού χειρισμού» για ανεπιθύμητους υφισταμένους. Ελπίζουμε μόνο το Προσωπικό να αξιολογεί τα παράνομα αυτά Ε.Χ. ανάλογα και με τον συντάκτη τους. Διότι με ορισμένους πρέσβεις που κυκλοφορούν, σε λίγο κανείς δεν θα είναι... ασφαλής.

Τελικά η ιστορία με τα παράσημα προκάλεσε αρκετό ενδιαφέρον. Έτσι μάθαμε ότι ο εθιμοτυπάρχης πρέσβης κ. Μητσιάλης φρόντισε τον ίδιο και το γαμπρό του κ. Πισπινή, οι παλιότεροι του και προ αφυπηρετήσεως πρέσβεις κ.κ. Καραϊτίδης και Καμπόλης ακόμα δεν έλαβαν τον μεγαλόσταυρο του τάγματος του Φοίνικα. Παλιότεροι διπλωματικοί (μεταξύ των οποίων και «μεγαλόσταυρος») μας είπαν πάντως ότι πάντα οι Εθιμοτυπάρχες φροντίζουν τα των παρασήμων τους. Αφού έχουν το μαχαίρι, σφάζουν και το πεπόνι, δηλαδή. Ως χειρότερη περίπτωση αναφέρουν αυτή του πάλαι ποτέ Εθιμοτυπάρχη Κουνινιώτη ο οποίος ανέλαβε τη θέση όντας πληρεξούσιος υπουργός Β΄. Για να πάρει λοιπόν το μεγαλόσταυρο κανόνισε να πάρουν το μεγαλόσταυρο οι δέκα αρχαιότεροι πληρεξούσιοι υπουργοί Α΄ και Β΄. Παράξενο αλήθεια κριτήριο, που το πληρώνουν ακόμα σε αρχαιότητα στο τάγμα οι αρχαιότεροι του τότε πληρεξούσιοι υπουργοί που βρέθηκαν στα κρύα του λουτρού τότε και χρειάστηκαν να περιμένουν χρόνια για την ποινή. Βλέπετε αυτές οι ιστορίες πονάνε και δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Μια διόρθωση σε προηγούμενο δημοσίευμα μας: Πρόεδρος της Ενώσεως των συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων είναι ο τέως αναπληρωτής υπηρεσιακός γενικός γραμματέας πρέσβης κ. Ιμβράκης.

Έρχεται στην Αθήνα και ο βρετανός υπεξ Ντέηβιντ Μίλιμπαντ να δει την υπουργό και φυσικά ένα από τα στοιχεία που ενδιαφέρει τους βρετανούς (όπως και τους γαλλο-γερμανούς) είναι ποια θα είναι η μελοντική μας στάση σχτικά με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Φυσικά δεν νομίζω πως θα πάρει απάντηση, όπως και για το μέλλον των συνομιλιών στην Κύπρο ή για τη διάθεση της υπουργού να πάει σε ... Ευρωπαϊκό πόστο. Ας μπει κι αυτός στη σειρά να περιμένει, γιατί ούτε εμείς ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει!