1 Απρ 2009

Απάντηση Μ. Κοππά σε τούρκικες θέσεις

Στην σημερινή συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες (31-2 Μαρτίου) ο νέος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κύριος διαπραγματευτής της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς παρουσίασε τη στρατηγική της Τουρκίας σε σχέση με την προενταξιακή πορεία της.
Σε παρέμβαση της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πορεία, λέγοντας ότι η δήλωση του κ. Ερντογάν ότι είναι απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών, δε θα πρέπει αποτελέσει άλλοθι για νέες καθυστερήσεις.
Επανέλαβε ότι οι βασικές ελευθερίες, η ελευθερία του λόγου και τα μειονοτικά δικαιώματα πρέπει να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Όμως οι νόμοι δεν αρκεί να μένουν στα χαρτιά αλλά πρέπει να εφαρμόζονται. Για παράδειγμα σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται σε σχέση με την εφαρμογή του νόμου για τα βακούφια που ψήφισε η Τουρκική Βουλή εδώ και μήνες.
Επίσης ιδιαίτερα τόνισε την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες.
Επεσήμανε ότι το καλό κλίμα που οικοδομήθηκε από το 1999 δείχνει έχει υποχωρήσει. Πώς οι δηλώσεις για φιλία και σχέσεις καλής γειτονίας, την οποία έτσι και αλλιώς η Τουρκία δεσμεύεται να τηρήσει, είναι συμβατές με παράνομες μανούβρες τουρκικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και επικίνδυνες υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά;
Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει αυτή την αντιπαραγωγική στάση και οι Τούρκοι συνάδελφοι να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη άμεσης άρσης του casus belli από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως ζητά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το casus belli και η επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο δε βοηθά τον ειρηνικό διακανονισμό των διαφορών και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.