21 Απρ 2009

Η Γαλλική ματιά για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με την επίσημη θέση της Γαλλίας στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, Bruno Le Maire, δήλωσε ενώπιον της γαλλικής Βουλής στις 8 Απριλίου τα ακόλουθα:

«Κύριε βουλευτά, καθένας είναι ελεύθερος να τάσσεται υπέρ ή κατά της εισδοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό που δεν συνιστά ούτε αποδεκτή ούτε υπεύθυνη στάση είναι να διαστρέφει κανείς την επίσημη θέση της Γαλλίας στο σημαντικό αυτό ζήτημα, το οποίο ενδιαφέρει άμεσα τους Ευρωπαίους και τους Γάλλους. Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη. Την επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: η Γαλλία δεν διάκειται ευνοϊκά έναντι της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Και το μείζον ζήτημα δεν είναι η ίδια η Τουρκία, μια μεγάλη φίλη χώρα με την οποία διατηρούμε εξαιρετικά ευρείες πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, και η οποία αποτελεί εγγυητή της σταθερότητας και της ευημερίας στην Εγγύς όπως και στη Μέση Ανατολή, αλλά η αντίληψη που έχουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να καταθέσει την πολιτική της ταυτότητα προκειμένου να βαρύνει στον κόσμο του αύριο.

Σε όλους όσοι βλέπουν θετικά την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, θέλω να πω πολύ φιλικά αλλά και κατηγορηματικά ότι το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται στην Ευρώπη και από τους Ευρωπαίους. Θέλω να τους πω, επίσης, ότι ύστερα από μια δεκαετία η οποία σηματοδοτήθηκε από συνεχείς διευρύνσεις, που μας επέτρεψαν να αποκαταστήσουμε την ιστορική ενότητα της Ευρώπης, η προτεραιότητά μας στρέφεται προς την ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών, τον ορισμό μιας κοινής οικονομικής πολιτικής, την αύξηση της βαρύτητας της Ευρώπης στον κόσμο, ούτως ώστε να εγγυηθούμε στα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια που προσδοκούν».