15 Μαΐ 2009

Προεδρικές ανησυχίες για το μέλλον της Κύπρου

Τα «περίεργα» παιχνίδια του Κύπριου Προέδρου κ. Χριστόφια έχουν προκαλέσει, για πρώτη φορά σοβαρή διαταραχή στις σχέσεις του Έλληνα Προέδρου Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Παπούλια, ο Πρόεδρος αισθάνεται ότι από ελληνικής πλευράς το Κυπριακό έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, εξαιτίας της συμπεριφοράς του κ. Χριστόφια, ο οποίος επί μήνες τώρα αρνείται πεισματικά να ενημερώσει την Αθήνα , πράγμα που έκανε και στη διάρκεια της επίσκεψης στην Κύπρο του κ. Καραμανλής όπου του έδωσε ένα διάγραμμα των συνομιλιών, χωρίς να περάσει στις δύσκολες λεπτομέρειες. Ο Έλληνας Πρόεδρος ανησυχεί ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Τουρκία και εφόσον δεν υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και Αθηνών, κινδυνεύει όχι απλά η διαδικασία των συνομιλιών για επανένωση της νήσου αλλά η ουσιαστική ανεξαρτησία της Κύπρου, καθώς ο διεθνής παράγοντας επιχειρεί να θεμελιώσει την Τουρκία σαν τον μελλοντικό καθοριστικό πόλο αποφάσεων.

Σύμφωνα με πηγές του ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ, ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής έχει περισσότερο από ένα εξάμηνο να ενημερώσει τον κ. Παπούλια σχετικά με τις εξελίξεις για το Κυπριακό καθώς ο ίδιος δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των κινήσεων του κ. Χριστόφια ενώ δεν έχει υπάρξει και καμιά ουσιαστική ενημέρωση της υπ. Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη από τον Κύπριο ομόλογό της Μάρκο Κυπριανού. Για τον τελευταίο, στην Κύπρο, τονίζουν στελέχη του ΔΗ.ΚΟ. από το οποίο προέρχεται, πως ενημερώνεται ελάχιστα για την πρόοδο των συνομιλιών ενώ ταυτοχρόνως του ζητείται να αποτελεί τον κυματοθραύστη των Γάλλο- Γερμανικών ενεργειών που βάλλουν κατά της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας συχνά και κυπριακού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Με δεδομένο ότι εντός του Ιουνίου, σύμφωνα τόσο με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Ντάουνερ, όσο και τους κκ. Χριστόφια και Ταλάτ, θα λήξει το πρώτο στάδιο των συνομιλιών στο διάστημα του οποίου θα έχουν καταγραφεί τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο μερών και θα ετοιμάζεται το πέρασμα εντός Σεπτεμβρίου στο ουσιαστικό διαπραγματευτικό στάδιο το αποκαλούμενο «πάρε- δώσε», είναι αναγκαίο η Λευκωσία να καταστήσει σαφές και σε λεπτομερή βάση το αποτέλεσμα των έως τούδε συνομιλιών.

Άλλωστε αυτό απαιτεί και η γενικότερη προσπάθεια της Άγκυρας που επιχειρεί να αναδειχθεί σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου σε κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία «επιθυμεί να φέρει την ειρήνη» σύμφωνα με τα διακηρυχθέντα υπό του κ. Ντεβέτογλου στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Πέραν αυτού όμως και λόγω του ότι βρισκόμαστε πριν την όποια «λύση», η Αθήνα, έστω και τυπικά, εξακολουθεί τόσο να φέρει τον τίτλο του ενός εκ των τριών «Εγγυητριών Δυνάμεων» της νήσου αλλά και να διαθέτει στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί για την προστασία του. Πράγμα που επιβάλλει να έχει σε βάθος γνώση των αποτελεσμάτων των συνομιλιών.

Προσπάθειες όπως αυτή του Κύπριου Προέδρου κ. Χριστόφια και των ΑΚΕΛικών συντρόφων του, που πρόσφατα έχουν εξοργίσει πέραν των Γάλλο – Γερμανών που στηρίζουν τη Λευκωσία και τη Μόσχα ( με πρόσφατη την προσβολή του Βλ. Πούτιν ) δημιουργούν αρνητικές προϋποθέσεις στο δρόμο επίλυσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις ως τώρα αποφάσεις του ΟΗΕ και στη βάση του ενιαίου της νήσου. Οδηγούν στα δύο κράτη που επιμόνως ζητά η Άγκυρα και σε διευκολύνσεις που δεν είναι απλά παρόμοιες με το «Σχέδιο Ανάν» αλλά πολύ χειρότερες για το μέλλον των Έλληνο - Κυπρίων και του νησιού στο σύνολό του.

Κι αν για όσα προαναφέρθηκαν είναι μεγάλες οι ευθύνες του Κύπριου προέδρου, είναι εξίσου σημαντικές οι ευθύνες των Κ. Καραμανλή και Ντ. Μπακογιάννη να μην ζητούν επίμονα, και εν ανάγκη δημόσια, να μάθουν τι ακριβώς «παίζεται» στην πλάτη όχι απλά του Κυπριακού ή του Ελληνικού Λαού αλλά του Έθνους…