8 Μαΐ 2009

Αγωγός Nabucco

Η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» δημοσιεύει άρθρο ανάλυσης των Matthias Auer και Jan Keetman με τίτλο «Ο τουρκικός βρόχος για τον αγωγό Nabucco» και υπότιτλο «Ενέργεια. Ο χρόνος πιέζει για τον αγωγό, αλλά τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Τουρκίας εμποδίζουν μια γρήγορη συμφωνία».

Στο άρθρο αναφέρονται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την υλοποίηση του εν λόγω αγωγού έχουν κολλήσει λόγω των απαιτήσεων της Τουρκίας, η οποία δεν αρκείται στον ρόλο της διαμετακομιστικής χώρας, αλλά θέλει να διαπραγματευτεί ως ενδιάμεσος έμπορος, αξιώνοντας προνομιακό δικαίωμα στο 15 % του αερίου χωρίς να πληρώνει διαμετακομιστικά έξοδα.

Ο λόγος, σύμφωνα με το άρθρο, που η Τουρκία υιοθετεί τέτοια σκληρή διαπραγματευτική γραμμή είναι ότι η Άγκυρα ενεργεί σύμφωνα με την αντίληψη ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό κόμβο που προσφέρει όχι τόσο την πιο φθηνή λύση αλλά τη στρατηγική ασφαλέστερη ενεργειακή οδό. Η καθυστερήσεις όμως που προκαλεί θέτουν σε κίνδυνο το ενεργειακό πρόγραμμα του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο σκόπευε να αυξήσει την παραγωγή το 2013, οπότε και αναμενόταν να μπει ο αγωγός σε λειτουργία. Εκτός από αυτό όμως, θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σχέδιο, καθώς αφενός δίνει προβάδισμα στο ανταγωνιστικό σχέδιο για τον αγωγό South Stream και αφετέρου οδηγεί το Αζερμπαϊτζάν να αναζητήσει ενδεχομένως και άλλες οδούς διάθεσης του αερίου του, και συγκεκριμένα μέσω της Ρωσίας – προοπτική που, σύμφωνα με το κείμενο, θα σήμαινε και το τέλος του Nabucco. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Αζέρος πρόεδρος Ilham Alijev «φλέρταρε» στα μέσα Απριλίου με την πιθανότητα συνεργασίας με τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο. Βέβαια, οι συντάκτες, αν και δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, περισσότερο αξιολογούν τις κινήσεις του Αζέρου Προέδρου ως άσκηση πίεσης προς την Τουρκία.

Οι συντάκτες όμως, του άρθρου βλέπουν, όμως, και άλλα προβλήματα στο σχέδιο του αγωγού. Συγκεκριμένα, αναρωτιούνται αν το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να διαθέσει τόσο αέριο ώστε να γίνει αποδοτική η επένδυση του αγωγού, τη στιγμή που Τουρκμενιστάν και Καζακστάν δεσμεύονται για τα επόμενα χρόνια με συμβόλαια κυρίως με τη Ρωσία, το Ιράν μπορεί μετά βίας να καλύψει τις δικές του ανάγκες, ενώ τη τροφοδότηση από το Ιράκ και την Αίγυπτο είναι «μακρινό όνειρο». Για αυτό και την Παρασκευή στην Πράγα*, αναφέρεται στο άρθρο, θα επιδιωχθεί να συμφωνήσουν οι χώρες-παραγωγοί να φυλάξουν συγκεκριμένες ποσότητες για την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως αναφέρει το κείμενο, εκτιμούν στις Βρυξέλλες ότι μέχρι το 2020 η Ευρώπη θα καλύπτει πάνω από το 5% των αναγκών της με αέριο από την περιοχή της Κασπίας, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή. Ο Nabucco θα μπορεί με την ολοκλήρωσή του να μεταφέρει περίπου το μισό αυτής της ποσότητας, με την προϋπόθεση να ξεπεραστούν τα προβλήματα με την Τουρκία επισημαίνει το δημοσίευμα.


* Η συμφωνία που αναμένεται να συμφωνηθεί σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα είναι ούτε οριστική, ούτε πλήρης καθώς μένουν για διευθέτηση πολλά καίρια θέματα.