29 Ιουν 2009

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ της Κέρκυρας

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Γνωρίζω πω είχα υποσχεθεί επιστροφή από αύριο Τρίτη αλλά τα γεγονότα στην Κέρκυρα δεν επιτρέπουν τόση ξεκούραση. Γιατί συνέβησαν πολλά και ενδιαφέροντα που καθώς περνά ο χρόνος μειώνουν την αξία τους. Αύριο θα; επανέλθω με την τακτική σας ενημέρωση.

Η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κέρκυρα λοιπόν προσέφερε μιας ευκαιρία για μεγαλοπρεπή εμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη, που θα πρέπει να υπογραμμιστεί βγήκε απολύτως κερδισμένη από την όλη διαδικασία, σε προσωπικό επίπεδο (αλλά όχι θετικό για τη χώρα, όπως θα διαπιστώσετε ση συνέχεια και σε άλλα κείμενα).Η κα Μπακογιάννη κατάφερε να εξισορροπήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, μιας και ο ρώσος υπεξ, Σεργκέϊ Λαβρόφ, συμπεριφέρθηκε προσεκτικά και δεν επιχείρησε να αποσπάσει θέσεις υπέρ της χώρας του αντίστοιχα με ό,τι έκαναν οι Αμερικάνοι καθώς γνωρίζει καλώς ότι όλα τα φλέγοντα ζητήματα θα συζητηθούν και κάποια θα αποφασιστούν στην επικείμενη επίσκεψη του Μπαρακ Ομπάμα στη Μόσχα.

Η κα Μπακογιάννη επίσης είχε ένα αριθμό συναντήσεων με ομολόγους της άλλων χωρών ενώ, δέχθηκε και τα συγχαρητήρια από το σύνολο σχεδόν των εθνικών αντιπροσωπειών για το "μεσαίο δρόμο" που κράτησε. Αυτό δεν συνέβει όμως και με τη συνάντησή της με τον τούρκο υπουργό κ. Νταβούτογλου με τον οποίο συναντήθηκε χθες μεσημέρι, παρά τις "εκκωφαντικές" διαφωνίες των διπλωματών συνεργατών της, που θεώρησαν πως μια οποιαδήποτε συνάντηση που δεν είναι προετοιμασμένη ενδέχεται να καταλήξει σε βάρος της χώρας. Παρόλα αυτά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατ΄ιδίαν, οπότε αυτά που εγιναν γνωστά είναι όσα οι δυο τους... διέρρευσαν!

Ωστόσο, αν οι αντιπροσωπείες ήτν ικανοποιημένες σε διπλωματικό επίπεδο, δεν συνέβει το ίδιο και με το servis που τους παραχωρήθηκε. Η εμμονή της κας Μπακογιάννη να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη στο ξενοδοχείο της Grecotel, με τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε δημιούργησαν αφόρητες καταστάσεις και την αγανάκτηση συχνά δημοσιογράφων και μελών των αποστολών. Πρώτον, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο και από τουρίστες και μάλιστα χθες, δεύτερη ημέρα της Συνόδου μια κυρία με ένα αγορά κι έφθασε -τυχαία- και ως την πόρτα όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί εξωτερικών και "έβαλαν κεφάλι" για να δουν τι τρέχει, διαφεύγοντας από τα κατα τα άλλα σκληρά μέτρα ασφαλείας. Στα μέτρα ασφαλείας συνέβαλε και ο νέος εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Γρ. Δελαβέκουρας, που φρόντισε σε κατάσταση υστερίας να "πετάξει έξω" από το λόμπι του ξενοδοχείου ιταλίδα δημοσιογράφο, της ακολουθίας του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, κ. Φραττίνι, γιατι τόλμησε να έχει ανοικτό το κομπιούτερ της και να διαβάζει την Corriere della Sera!

Αυτά που συνέβησαν λοιπόν είχαν σχέση με τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, το κλείσιμο του αιρκοντίσιονινγκ για μείωση της κατανάλωσης και το "βράσιμο" αρκετών, το "πέσιμο" των κομπιούτερ των δημοσιογράφων αλλά και ττης Γραμματείας του ΟΑΣΕ, η αδυναμία των τηλεοπτικών συνεργείων να εξασφαλίσουν συνεχές "σήμα", κι άλλα πολλά. Πέραν αυτών όμως ακούστηκαν και διαμαρτυρίες από αμερικάνικα στόματα, που σύμφωνα όμως με έλληνες διπλωμάτες είχαν επιλέξει κι αυτοί το συγκεκριμμένο ξενοδοχείο.

Ένα άλλο ζήτημα που δημιουργήθηκε είναι το κόστος. Καθώς φαίνεται, αν αληθεύουν όσα έχουν ήδη λεχθεί, το κόστος για το υπουργείο εφτασε ένα ποσόν λίγο πάνω από 600.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα ακούμε κατεβλήθησαν από... "σπόνσορες" που έφτασαν στη πόρτα της κας υπουργού μέσω εταιρίας δημοσίων σχέσεων! Με τον ίδιο μάλλον τρόπο εμφανίστηκε σαν μέγιστος των μαγείρων ο Ηλίας Μαμαλάκης για τον οποίο βούϊξε ολόκληρη η Κέρκυρα καθώς θεωρήθηκε προσβολή, βαρύτατου χαρακτήρα, το γεγονός ότι παρακαμφθηκε η τοπική - θαυμάσια είναι αλήθεια- κουζίνα, για μια ακριβοπληρωμένη παραγωγή άσχετη με τα τοπικά στοιχεία. Μάλιστα η Ένωση Αρχιμαγείρων εξέδωσε και καταδικαστική ανακοίνωση. Βέβαια οι Κερκυραία διαμαρτηυρήθηκαν και για την σοβαρή ταλαιπωρία που υπέστησαν επί διήμερο στις μετακινήσεις τους αλλά μάλλον αδίκως μιας και το γεγονός "έπαιξε" στα διεθνή ΜΜΕ μαζί με εξαιρετικές εικόνες του νησιού, μια προβολή αξίας διαφορετικά πολλών δις ευρώ! Οπότε, ας μάθουν πως χωρίς αυγά, ομελλέτα δεν γίνεται!

Το υπουργείο για να αντιμετωπίσει τις μετακινήσεις των αντιπροσωπειών, φρόντισε επίσης να ενοικιάσει σαράντα ταξί στην Κέρκυρα, έναντι ποσού 270 ευρώ ημερησίως, που καθώς τόνιζαν οι ίδιοι, "είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό". ¨Ενας τρόπος για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, αν όχι τίποτε άλλο. Ενδιαφέρον πολιτικό όμως είχε και το γεγονός πως παρότι στην πόλη βρισκόταν το Σαββατοκύριακο ο τόπικός βουλευτής και υπουργός Δικαιοσύνης Σπ. Δένδιας, δεν εμφανίστηκε πουθενά (αντίθετα από τον πρώην υφυπεξ κ. Σκανδαλάκη, που βρισκόταν παρών σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου σαν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οργάνωσης του ΟΑΣΕ). Κι είναι κρίμας η μη εμφάνιση του κ. Δένδια γιατί θα είχε την ευκαιρία η κα Μπακογιάννη να του εγχειρίσει κατ' ιδίαν το τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο.

Εκείνο που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη καθαυτό, υπήρξε η τακτική ενημέρωση της ίδιας της υπουργού σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, έστω και αποδεχόμενη ερωτήσεις από επιλεγμένα ΜΜΕ, από τα οποία θεωρούσε πως δεν κινδύνευε.

Στη Σύνοδο εμφανίστηκε και ο πρέσβης Ι. Ζαχαράκης που χωρίς στην ουσία να έχει προσφέρει τίποτε, περιέφερε εαυτόν και εξέφραζε ποκιίλλες απόψεις. Αλλά φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Το ίδιο έκανε και ο πρέσβης κ. Σαββαϊδης και μερικοί ακόμη. Αντίθετα χρησιμοποίησε τη Σύνοδο μάλλον για ενημερωθεί σε ορισμένα ζητήματα, κυρίως Ελληνο- Αμερικανικού χαρακτήρα ο πρέσβης Β. Κασκαρέλλης, που ανέλαβε την πρεσβεία Ουάσιγκτον. Εκείνοι που έκαναν εξαιρετική δουλειά είναι η ομάδα των νέων διπλωματών υπό τον Ν. Καλετζιανό, που "έστησαν" την όλη Σύνοδο, που κράτησαν όλα τα προβλήματα της Εθιμοτυπίας αλλά και των πολιτικών συσχετισμών που απαιτούνται ώστε να μην υπάρξουν "παράδοξα". Ερώτημα ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ: άραγε θα τους δοθεί τουλάχιστον μια "εύφημος μνεία"; Δραστήρια και η πρέσβειρα κα Μαρινάκη αλλά σε δουλειές "χαμηλής" θέασης...

Αλλά τα υπέρμετρα μέτρα ασφαλείας είχαν και τα ... προβλήματά τους. Έτσι για παράδειγμα στο δείπνο που δόθηκε στο Αχίλλειον, ο πρακτικογράφος του υπουργείου δεν μπόρεσε να φτάσει καθώς η Αστυνομία του απαγόρευσε την είσοδο και ως ότου να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι, κόντεψε να μην καταγράψει τίποτε. Για το ίδιο λόγο έπαθε και ένα κάζο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου. Σύμφωνα με το προαποφασισμένο πρωτόκολλο είχαν όλοι οι υπουργοί ειδοποιηθεί να πάνε στο δείπνο μόνο με ένα συνοδό τους. Ο Νταβούτογλου, παραβιάζοντας τα συμφωνηθέντα εμφάνιστηκε με ... εννέα! Αποτέλεσμα, ο έλληνας διπλωματικός που είχε αναλάβει τα σχετικά, του άνοιξε την πόρτα και στη συνέχεια την έκλεισε αφήνοντας τους μπράβους του τούρκου υπουργού εκτός!

Προβλήματα όμως αντιμετώπισε και ο Αμερικανός πρέσβηςκ. Σπέκχαρντ που έφτασε στην Κέρκυρα με πτήση της Aegean. Μαζί του και ο κ. Σκανδαλάκης. Την ίδια ώρα έφτασε και το αεροσκάφος του Μπερλουσκόνι. Το αεροπλάνο σταματά και τα μεγάφωνα καλούν τους επιβάτες των θέσεων ,χ, χ και χ να επικοινωνήσουν με το προσωπικό. Ψάχνουν να βρουν τις βαλίτσες του κ. Σπέκχαρντ αλλά δυσκολεύονται και τον καλούν να την αναγνωρίσει. Ο κ. Σκανδαλάκης σηκώνεται όρθιος και διαμαρτυρεται λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να τον ταλαιπωρούν όντας "έλλην βουλευτής" και τότε οι επιβάτες αρχίζουν να ξεφωνίζουν προκλώντας την ταραχή του έγκριτου δημοσιογράφου και επιβάτη της πτήσης, Στάθη Ευσταθιάδη... Μια χαρούμενη, δηλαδή, κατάσταση!

Στο μεταξύ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει βγει από το αεροσκάφος του , έχει μπει στην λιμουζίνα που τον περιμένει και η Τροχαία δίνει εντολή να μπλοκάρουν όλοι οι δρόμοι για να κατευθυνθεί στη Σύνοδο. Οι δρόμοι κλείνουν και γίνεται ο... χαμός. Χιλιαδες αυτοκίνητα παραμένουν στους δρόμους εγκλωβισμένα. Το αυτοκίνητο όμως του "καβαλλιέρε" δεν ξεκινά και στέκεται ακίνητο στην πίτσα του αεροδρομίου για ένα σχεδόν, εικοσάλεπτο! Κάποια στιγμή αξιωματικός της αστυνομίας πλησιάζει να δει τι συμβαίνει και διαπιστώνβει, ώ! του μεγαλείου: ο Σίλβιο κάθεται αναπαυτικά στο πίσω κάθισμα και η προσωπική του μακιγιέρ του βάζει κρέμες, χρώμα και του φτιάχνει τα μαλλιά. ¨Ενας ηγέτης δεν εμφανίζεται όπως - όπως...