8 Ιουλ 2009

Αθήνα - Σκόπια. Οι συνομιλίες Νίμιτς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, «ο προσωπικός

απεσταλμένος του γενικού γραμματέα στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, αυτή την στιγμή, βρίσκεται καθ΄ οδόν προς Αθήνα από τα Σκόπια».

Όπως σημειώνεται, «κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια, τις τελευταίες δυο μέρες, ο κ. Νίμιτς πραγματοποίησε εποικοδομητικές συναντήσεις για το θέμα της ονομασίας με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους». Στη ανακοίνωση τονίζεται ότι «ο κ. Νίμιτς παρουσίασε στους συνομιλητές του ορισμένες αλλαγές στις προτάσεις που είχε υποβάλει στα μέρη τον περασμένο Οκτώβριο, για να τις μελετήσουν».

Τέλος, σημειώνεται ότι «ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτές οι τελευταίες αλλαγές θα οδηγήσουν σε μια θετική αντίδραση και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι «οι ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε στα Σκόπια τον διαβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν. Ο κ. Νίμιτς θα συζητήσει το θέμα με την ελληνική πλευρά».

Σκοπιανές εκδοχές

Αναφορικά με τις συνομιλίες ο κ. Νίμιτς δήλωσε στα Σκόπια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ : «Βασικά συνομιλούμε για το όνομα της χώρας. Ποτέ δεν έχω ακούσει οποιονδήποτε επίσημο εκπρόσωπο της Ελλάδας να αρνείται ότι αυτή η χώρα και ο λαός της έχουν μοναδική (unique) ταυτότητα και μοναδική γλώσσα. Επισκέπτομαι τη χώρα αυτή από το 1994 και ηγούμαι των διαπραγματεύσεων εδώ και 15 χρόνια. Ξέρω ότι η χώρα έχει δική της ταυτότητα και γλώσσα και δεν νομίζω κανείς στον κόσμο να το αμφισβητεί αυτό. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που αφορούν στους σχετικούς προσδιορισμούς, την απόδοση στην αγγλική γλώσσα, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα όσον αφορά στην ιθαγένεια (nationality) ή τη γλώσσα. Γι’ αυτό και οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν άνετα, διότι συζητάμε για τον προσδιορισμό (reference) του ονόματος και όχι και της ταυτότητας», δήλωσε, σύμφωνα με το “MIA”, ο κ. Νίμιτς.

Τα προυηγούμενα μένει να διευκρινιστούν στη διάρκεια των συζητήσεων που θα έχει στην Αθήνα σήμερα με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον έλληνα συνομιλητή του πρέσβη, Αδ. Βασιλάκη.