27 Ιουλ 2009

Ο Λαβρόφ στην Κύπρο - Ο Χριστόφιας στο Παρίσι

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» σε δημοσίευμα του Κώστα Βενιζέλου με τίτλο «Ο Λαβρόφ Οκτώβριο έρχεται στην Κύπρο» αναφέρει τας εξής: «Ο Ρώσος Υπουργός, Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται στην Κύπρο τον Οκτώβριο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Χριστόφια το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις. Στη Λευκωσία θεωρούν την επίσκεψη σημαντική εν όψει των εξελίξεων στο κυπριακό τους τελευταίους μήνες του 2009. Γι’ αυτό άλλωστε και επιλέγηκε η περίοδος αυτή για την επίσκεψη ενώ είναι σαφές ότι η Λευκωσία επενδύει στο ρόλο της Μόσχας, όπως και του Παρισιού.
Την ίδια ώρα, όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στα τέλη Αυγούστου στο Παρίσι για να συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί.
Όπως συναφώς προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να επισκεφθεί διάφορες χώρες, όπως την προεδρεύουσα Σουηδία, στα πλαίσια εκστρατείας, που θα αναλάβει για το Κυπριακό στην Ευρώπη. Ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Την ίδια ώρα, ανέφερε στο Εθνικό πως απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, επαναφέροντας την πρόταση Τάσσου Παπαδόπουλου που έγινε επί φιλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άνοιγμα δηλαδή της πόλης, επιστροφή των κατοίκων και συνδιαχείριση του λιμανιού από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τα χρονοδιαγράμματα, την επιδιαιτησία και την ιδιοκτησία της διαδικασίας.
Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα ανέφερε ότι υπάρχουν χώρες που υποστηρίζουν την τουρκική θέση παραπέμποντας στη Βρετανία και τη Σουηδία».