23 Ιουν 2009

Συνέντευξη Ταγίπ Ερτογάν στους πρέσβεις της ΕΕ

Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου NTV με τον τίτλο «Ο Ερντογάν είπε: Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε» και όπως μεταδόθηκε από τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών δικτύων, ο Π/Θ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα, στο πλαίσιο γεύματος, με τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι στους τομείς εκδημοκρατισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγιναν, κατά τα τελευταία χρόνια, στην Τουρκία πολύ σημαντικά ανοίγματα. Ακόμη είπε ότι αναβαθμίστηκαν τα δημοκρατικά πρότυπα και δρομολογήθηκαν τα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία αποτελούσαν θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια.
Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής:
«Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής: Κατά τις εβδομάδες που πέρασαν, προέκυψε ένα έγγραφο, το οποίο περιείχε κάποια βρώμικα σενάρια εναντίον του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του οποίου είμαι ο Πρόεδρος. Τόσο από το κόμμα όσο και από τη δικαιοσύνη, διερευνάται εάν το έγγραφο αυτό είναι πλαστό ή γνήσιο. Όμως, εκείνο που ήταν εντυπωσιακό στην υπόθεση αυτή, ήταν ότι όλη η χώρα υποστήριξε τη δημοκρατία έναντι των σεναρίων του εν λόγω εγγράφου. Όλοι, από τα ΜΜΕ μέχρι τις ΜΚΟ, από τα πολιτικά κόμματα μέχρι και τους θεσμούς μας, οι πάντες υποστήριξαν τη δημοκρατία, την εθνική βούληση, παρουσιάζοντας μια σύγχρονη συμπεριφορά.
Δεν επικράτησε κάποια ένταση στην Τουρκία εξαιτίας του εγγράφου αυτού, έτσι όπως ισχυρίστηκαν ορισμένα Μέσα του Τύπου στην Ευρώπη. Δεν ξεκίνησε κάποια συζήτηση λόγω του εν λόγω εγγράφου σχετικά με τη δημοκρατία και δεν τέθηκε θέμα σύγκρουσης μεταξύ των θεσμών. Φάνηκε για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα ότι ωρίμασε η δημοκρατία μας και ότι έφθασε στα σύγχρονα επίπεδα. Η Τουρκία έχει μπει σε ένα δρόμο που δεν γυρίζει πίσω όσον αφορά τη δημοκρατία, την επικράτηση του δικαίου και της εθνικής βούλησης και τις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εφικτό να αποσπαστεί η Τουρκία από τη δημοκρατία και να απομακρυνθεί από τις γραμμές της προόδου. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι για κάτι τέτοιο δεν επαρκεί η δύναμη κανενός. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι άκρως λανθασμένο το να δημιουργείται μια ατμόσφαιρα σαν να υπάρχει ένταση και διάσπαση. Ακριβώς αντίθετα, η Τουρκία με την ευκαιρία αυτού του εγγράφου έδειξε ότι είναι ενωμένη σαν ένα σώμα και μια ψυχή έναντι παράνομων, έκνομων και μη δημοκρατικών σεναρίων. Αυτού του είδους τα γεγονότα και αυτού του είδους οι ενέργειες εναντίον του κόμματός μας και της κυβέρνησής μας, μας παροτρύνουν ακόμη περισσότερο στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και των μεταρρυθμίσεων».

Ο Π/Θ Ερντογάν επεσήμανε ότι επιδεικνύουν έντονη ευαισθησία για να διατηρήσουν πάντα ζωντανό τον ενθουσιασμό που επιφέρουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης, καθώς επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων χωρίς μείωση στην ταχύτητα, και πρόσθεσε:
«Κατά καιρούς υπήρξαν επικρίσεις και ισχυρισμοί ότι μειώσαμε την ταχύτητά μας και ότι μειώθηκε ο ενθουσιασμός. Υπήρξαν ισχυρισμοί πως το θέμα της Ε.Ε. πέρασε στη δεύτερη θέση της ημερήσιας διάταξης. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα και με πάσα ειλικρίνεια ότι δεν υπήρξε η παραμικρή μείωση ούτε στην ταχύτητα ούτε στην προσπάθεια της Τουρκίας. Όμως, ορισμένες δηλώσεις από την πλευρά της Ε.Ε. και κάποιες συμπεριφορές, που τηρήθηκαν από ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε., ετοίμασαν το έδαφος για να επέλθει σοβαρή φθορά όσον αφορά την κοινωνική βούληση και συναίνεση».

Ο Ερντογάν είπε ότι το τελευταίο σχετικό παράδειγμα βιώθηκε κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, και επεσήμανε:
«Νομίζω ότι ενδέχται και τις προσεχείς ημέρες να βρεθούμε αντιμέτωποι με ορισμένες προσεγγίσεις κατά της Τουρκίας, λόγω εκλογών που θα διεξαχθούν σε ορισμένες χώρες. Με αυτή την ευκαιρία, θεωρώ ωφέλιμο να επισημάνω για μια ακόμη φορά ενώπιον σε εσάς ότι σε καμία χώρα δεν επιφέρει όφελος η άσκηση εσωτερικής πολιτικής με την χρησιμοποίηση του θέματος της ένταξης της Τουρκίας. Τα κόμματα ενδέχεται να σκέπτονται ότι βραχυπρόθεσμα θα αποκομίσουν οφέλη. Όμως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο θα πρέπει να είναι γνωστό ότι θα επιφέρει ζημία τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.. Εγώ έχω τη γνώμη πως σε ορισμένες χώρες η εκμετάλλευση της Τουρκίας και του θέματος της ένταξής της είναι άκρως λανθασμένη. Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία».

Ο Π/Θ Ερντογάν κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι στόχος του χρονοδιαγράμματος ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η πλήρης ένταξη και ότι αυτό έχει γίνει δεκτό παμψηφεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε..
Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις που μας αναλογούν και επιδεικνύοντας αποφασιστική πολιτική βούληση στο χρονοδιάγραμμα ένταξης, είναι φυσικό να αποτελεί προσδοκία τόσο δική μας όσο και του λαού μας η εκπλήρωση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Το να γίνεται συνεχώς θέμα συζήτησης το καθεστώς της Τουρκίας στο χρονοδιάγραμμα ένταξης και το να προβάλλεται η επιθυμία να αλλάξει αυτό, δυστυχώς, δεν συμβιβάζεται με τις υποσχέσεις που δόθηκαν».
Ο Π/Θ Ερντογάν όσον αφορά το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η επίλυσή του θα είναι προς όφελος όλων των πλευρών και πρόσθεσε: «Στο νέο χρονοδιάγραμμα, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι η ε/κ πλευρά προβαίνει σε ορισμένες ενέργειες που οδηγούν σε ανησυχία όσον αφορά την ειλικρίνειά της για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Υπό την έννοια αυτή, προσδοκία μας από τους Ευρωπαίους φίλους μας είναι να παρεμποδίσουν το να προβαίνει η Ε/κ Διοίκηση της Ν. Κύπρου σε συμπεριφορές προς την κατεύθυνση της καθυστέρησης της λύσης ή της παρεμπόδισής της».

Ο Π/Θ Ερντογάν, στη συνέχεια, είπε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες έναντι ορισμένων τρομοκρατικών ενεργειών με διεθνή διάσταση και ότι συνεχίζει και σήμερα αυτό να το αντιμετωπίζει εν μέρει. Ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: «Η τρομοκρατική οργάνωση, που μπόρεσε να βρει δυνατότητα ύπαρξης και διαβίωσης στο Β. Ιράκ και να δρα από εκεί κατά της ηρεμίας και της σταθερότητας της Τουρκίας, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα μπορεί και βρίσκει υποστήριξη και υποστηρικτές για τον εαυτό της σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παρά τις προειδοποιήσεις μας για τη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης της τρομοκρατικής οργάνωσης, την εξάλειψη της δυνατότητας προπαγάνδας και την έκδοση των υπόπτων, δυστυχώς δεν εξασφαλίζουμε από ορισμένες χώρες την υποστήριξη που περιμένουμε.
Λέω συχνά ότι η τρομοκρατία στο σημερινό κόσμο δεν είναι πλέον τοπική. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η τρομοκρατία επεκτείνεται ταχύρυθμα. Και δείχνει την προσπάθεια να πάρει υπό την επήρεια της όλο τον κόσμο. Εκείνοι, οι οποίοι σήμερα παραμένουν αδιάφοροι και ασυγκίνητοι και δεν επιδεικνύουν κανένα ενδιαφέρον κατά της τρομοκρατίας, δεν πρέπει να παραβλέπουν την πιθανότητα η τρομοκρατία, μετά από κάποιο διάστημα, να στραφεί και εναντίον εκείνων. Επιθυμούμε η Ευρώπη να δράσει από κοινού και να επιδείξει κοινή συμπεριφορά κατά της τρομοκρατίας».

Τέλος, ο Π/Θ Ερντογάν είπε στους Ευρωπαίους πρέσβεις ότι, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την Ε.Ε., η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα διακόψει, λόγω θέρους, τις εργασίες της, αν δεν καταφέρει να εκδώσει 17 – 18 νόμους.