4 Σεπ 2009

Υποτροπή στις Τούρκο – Αρμενικές σχέσεις;

Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Τουρκία, η Αρμενία και η Ελβετία, η οποία είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συνομιλίες, αναφέρουν ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προετοιμαστούν για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του ενημέρωσε ότι οι διπλωματικές σχέσεις θα συναφθούν με... δύο πρωτόκολλα που θα υπογραφούν μετά από το πέρας έξι εβδομάδων ,η τελική όμως απόφαση θα ανήκει στη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το πρωτόκολλο δήλωσε: "Δεν θα έχει ισχύ αν δεν έχει την έγκριση του κοινοβουλίου μας". Τα σημαντικότερα σημεία του πρωτοκόλλου για την Αρμενία είναι το άνοιγμα των συνόρων και η συνεργασία με την Τουρκία στην ενέργεια. Ενώ τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας που θα είναι και τα πλέον σημαντικά για την Τουρκία είναι:

α) Η Αρμενία θα αναγνωρίσει τα υφιστάμενα σύνορα. Αυτό κατά κάποιο τρόπο σημαίνει ότι το Ερεβάν θα παρατήσει τους ισχυρισμούς για μια "Μεγάλη Αρμενία". β)Θα σχηματιστεί μια υποεπιτροπή με σκοπό τη διερεύνηση των ισχυρισμών(!)περί γενοκτονίας.

γ)Ακόμα η Αρμενία θα εγγυηθεί ότι δεν θα αναπτύξει παρασκηνιακές δραστηριότητες υπέρ των ισχυρισμών γενοκτονίας σε διεθνείς οργανισμούς.

δ)Τέλος το Ερεβάν θα ανοίξει τα αρχεία του στην Τουρκία.


Αντιδράσεις Αζερμπαϊτζάν
Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν από την συμφωνία προσδοκά μέσω της υπόσχεσης που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου πως "Η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν θα κάνει κανένα βήμα που θα είναι εις βάρος του Αζερμπαϊτζάν" και ακόμη σύμφωνα με το πρωτόκολλο η Αρμενία δεσμεύτηκε να επιλύσει τα προβλήματα δια της διπλωματικής οδού και όχι δια της στρατιωτικής. Ακόμα η δέσμευση να μην εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, εκτιμάται από το Μπακού, ότι το Ερεβάν παρατάει και τις βλέψεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εν τω μεταξύ αν και δεν έχει χρησιμοποιηθεί καμία σαφής έκφραση σχετικά με αυτό το ευαίσθητο αυτό θέμα η διοίκηση του Αζερμπαϊτζάν επικαλούμενη την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι "τα σύνορα δεν θα ανοίξουν αν δεν τελειώσει η εισβολή" διαμήνυσε ότι το άνοιγμα των συνόρων προτού επιλυθεί το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Ωστόσο, Το Ερεβάν προχώρησε στην ετεροβαρή, ουσιαστικά γι αυτό συμφωνία, με μόνο μία προϋπόθεση: ότι η συμφωνία θα αποτελέσει αφορμή για άρση του συνοριακού τουρκικού αποκλεισμού, κάτι που χαρακτηριστικά είχε χαιρετίσει στην πρόσφατη ανακοίνωσή του και το Γαλλικό υπ. Εξωτερικών και ο πρόεδρος Σαρκοζί σε σχετική δήλωση.