4 Σεπ 2009

Τουρκικές απειλές κατά Κύπρου – Στήριξη από Σαρκοζί!

Με ωμότητα και προκλητικότητα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κ. Νταβούτογλου εξέφρασε την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό, απαιτώντας την παράδοση των Ελληνοκυπρίων προκειμένου να «κερδίσουν» την εύνοια της Τουρκίας! Σε ύφος οθωμανικής αυτοκρατορίας κι απειλώντας πως σε περίπτωση μη συμβιβασμού θα υπάρξει διχοτόμηση, ο κ. Νταβούτογλου «έκαψε» κυριολεκτικά κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αλλά κι εξέθεσε τους «προστάτες του», την Βρετανία, ΗΠΑ και ορισμένες ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες που ήθελαν να εμφανίζουν την Άγκυρα, έτοιμη να αποδεχθεί δημοκρατικές λύσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός : "Η Τουρκία θα εντείνει το προσεχές διάστημα τις διεθνείς προσπάθειές της για τη λύση του Κυπριακού" και επισήμανε ότι εφεξής σε όλες τις διμερείς συναντήσεις του ένα από τα κύρια θέματα θα είναι η Κύπρος.

Ο Αχμέτ Νταβούτολγου, ανέφερε ότι εάν δεν υπάρξει λύση, θα τεθεί εκ των πραγμάτων θέμα αναζήτησης εναλλακτικών ρυθμίσεων. Επανέλαβε, όμως, πως η Τουρκία δεν επιζητεί λύσεις διχοτόμησης.

"Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο δεν μπορεί να διαρκούν επ' αόριστον. Θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να βρεθεί μια λύση, που θα εγγυάται το μέλλον και θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού" υπογράμμισε ο κ. Νταβούτογλου και πρόσθεσε:

"Η λύση θα αποβλέπει και στα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα αποβλέπει και στην κατοχύρωση των συμφερόντων της ελληνοκυπριακής διοίκησης και του λαού της. Οι πλέον κερδισμένοι θα είναι οι Ελληνοκύπριοι, διότι θα πετύχουν ειρήνη με έναν οικονομικό γίγαντα, όπως η Τουρκία, αλλά και με μια μεγάλη πολιτική δύναμη".

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε, ωστόσο, ότι από την ελληνική πλευρά δεν εκπορεύονται ισχυρά μηνύματα που να πείθουν.

"Δε συνάδει με την αναζήτηση της λύσης η στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, που μεταφέρει την κυπριακή υπόθεση στα φόρα της Ε.Ε., προκειμένου να αποκτήσει τρόπο πίεσης επί της Τουρκίας" είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: "Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της".

«Πλήρης αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς τη Λευκωσία

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διαβεβαίωσε χθες τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Χριστόφια, για την "πλήρη αλληλεγγύη" της Γαλλίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιεί με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού, έγινε γνωστό από το περιβάλλον του. Ο κ. Σαρκοζί και ο Κύπριος πρόεδρος--του οποίου ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη στη Γαλλία μετά την εκλογή του τον Φεβρουάριο του 2008--είχαν πρόγευμα εργασίας σήμερα στο Παρίσι.