1 Σεπ 2009

Μπ. Μπόρίσοφ για τις συνομιλίες με Πούτιν και αγωγούς

Η ιστοσελίδα της βουλγαρικής κυβέρνησης έχει αναρτήσει απομαγνητοφωνημένο κείμενο συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ σε ενημερωτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού NOVA TV στις 28 Αυγούστου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Βουλγαρίας από το GERB.

Ερωτηθείς σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε ότι η συνομιλία διήρκεσε περίπου μία ώρα και ήταν «ήρεμη, σίγουρη και πολύ ακριβής στις διατυπώσεις της». «Ο κ. Πούτιν γνώριζε κάθε υπουργό της κυβέρνησής μου με το όνομά του, περιλαμβανομένων και των δηλώσεων που έχει κάνει», ανέφερε ο κ. Μπορίσοφ και τόνισε: «Ρώτησα τον κ. Πούτιν αν επιθυμεί να υπάρχει συνέχεια σε αυτό που μας άφησε ως κληρονομιά η προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί, αν επιθυμεί να υπάρχει συνέχεια, αυτή θα είναι άσχημη για τα κοινά μας σχέδια. Γιατί από τον προηγούμενο Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαν γίνει οι καταθέσεις εισφορών για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, θα έπρεπε να είχαν αναζητηθεί πιστώσεις, χρηματοδότηση, προβλέψεις στον προϋπολογισμό για τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας στο Μπέλενε. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Έτσι, η προηγούμενη κυβέρνηση, που σήμερα με ρωτά τι κάνουμε εμείς, στην πράξη δεν έκανε τίποτα για αυτά τα σχέδια….»

Ο κ. Μπορίσοφ σημείωσε, επίσης, ότι πρότεινε στον Ρώσο Πρωθυπουργό η επόμενη συνεδρίαση της μεικτής διακυβερνητικής ομάδας εργασίας Βουλγαρίας-Ρωσίας να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Σόφια, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει και ο ίδιος. «Έως τότε ζήτησα μία αναβολή, για να μπορέσουν οι υπουργοί μου να ενημερωθούν λεπτομερώς και να εξετάσουν πως μπορεί να γίνει κάτι, δεδομένης της απουσίας χρημάτων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που θα ανέλθει στα 3 δισεκ. Κοιτάξτε, ο κ. Πούτιν είναι ένας άνθρωπος που λέει, θέλω να ξέρω ότι το “ναι” σημαίνει “ναι” και το “όχι” σημαίνει “όχι” – και τα δύο είναι απάντηση. Μου είπε, λοιπόν, σας ευχαριστώ που μου τηλεφωνήσατε για να μου πείτε τι σκέφτεστε, ότι σας ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες, ότι θέλετε να μιλήσετε, π.χ. για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, από τη στιγμή που εκεί έχουν γίνει δύο δημοψηφίσματα, αν υπάρχουν 100% εγγυήσεις για το περιβάλλον, ότι αν υπάρχουν οι ανάλογες τεχνολογίες θα πρέπει να τις παρουσιάσουμε στην κοινωνία, ενώ αν δεν υπάρχουν, δεν θα γίνει το έργο», πρόσθεσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.