30 Σεπ 2009

Καραμανλής: Η Τουρκία δεν πράττει τα απαραίτητα για να ενταχθεί στην Ε.Ε

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Καραμανλής, εκτίμησε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του προς το πρακτορείο Reuters, πως η Τουρκία δεν έχει επιδείξει πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι το γεγονός αυτό θα καταφανεί στην έκθεση του Δεκεμβρίου για την ενταξιακή πορεία της.

Ο κ. Καραμανλής, που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τις Βρυξέλλες, κάτι που όπως τόνισε δεν είναι μόνον άποψη της Ελλάδας, αλλά γενικότερη, προειδοποιώντας ότι αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά την φάση της αξιολόγησης της τουρκικής υποψηφιότητας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε ποιές θα έιναι οι πιθανές επιπτώσεις. "Σε τελευταία ανάλυση, η απόφαση εναπόκειται στην Τουρκία, επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της Ευρώπης ή όχι;", αναρωτήθηκε.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που ούτως ή άλλως η Ελλάδα υποστήριξε, εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό, παρεμποδιζόμενες από την ανεπάρκεια των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και τις διαφωνίες με την Κύπρο. "Σε αυτό το ζήτημα, ειλικρινά, το κλειδί είναι η Άγκυρα. Τα πεπραγμένα της δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά", δήλωσε ο Καραμανλής, του οποίου η επίσκεψη το 2008 στην Τουρκία είχε θεωρηθεί το επιστέγασμα των προσπαθειών να αναθερμανθούν οι τεταμένες σχέσεις των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Εκτός του Κυπριακού, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της παράνομης μετανάστευσης και των πτήσεων εφέτος τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα υποστηρίζει πως η Άγκυρα δεν τηρεί την συμφωνία να επαναδέχεται λαθρομετανάστες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα μέσω του εδάφους της. Η ΕΕ έχει καλέσει την Τουρκία να συνεργαστεί ικανοποιητικότερα.

Όπως και ο σοσιαλιστής αντίπαλός του, Γ. Παπανδρέου, ο Καραμανλής δηλώνει ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας, εφόσον όμως η Άγκυρα συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ένωσης.

"Η πολιτική μας προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρη και μπορεί να συνοψιστεί σε τέσσερεις λέξεις: Πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη", τόνισε.