9 Οκτ 2009

Το "νέο" κοστούμι της Άγκυρας

Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», στο κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ράβουν κοστούμι για την Άγκυρα» και υπότιτλο «Η Κομισιόν συγκαλύπτει τις προσκλήσεις του τουρκικού στόλου σε βάρος μας», αναφέρει τα εξής: «Η Κομισιόν συγκαλύπτει και τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου στη θαλάσσια περιοχή της χώρας μας. Στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτει σήμερα ο ‘Φ’, περιορίζεται να αναφέρει ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απλά ‘προσέγγισε’ ιδιωτικά πλοία που πραγματοποιούσαν έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται συναφώς ότι στο πρώτο προσχέδιο γινόταν αναφορά σε παρενόχληση, η οποία εξαφανίστηκε ως διά μαγείας στο δεύτερο προσχέδιο. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Όλι Ρεν, ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σύνταξη της έκθεσης αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι έρευνες πραγματοποιούντο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δεν συνάδει με την υποχρέωση της Άγκυρας για ‘καλή γειτονία’.
Όπως και στο προσχέδιο του Εγγράφου Στρατηγικής, που αποκάλυψε προχθές ο ‘Φ’, και στην έκθεση Προόδου υπάρχει σαφής τάση αποενοχοποίησης της Τουρκίας και συγκάλυψης των προκλητικών της ενεργειών. Στο προσχέδιο της Έκθεσης Προόδου διατηρείται και η προσπάθεια αθώωσης της Άγκυρας στο Κυπριακό, διά της επισήμανσης ότι ‘η Τουρκία συνέχισε να εκφράζει δημόσια υποστήριξη για εφ' όλης της ύλης διαπραγματεύσεις με σκοπό μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος’.
Η Λευκωσία παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με τη στάση της Κομισιόν, ενώ είναι αποφασισμένη να μην αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση το Δεκέμβρη, η οποία θα επιτρέπει στην Άγκυρα να περάσει αλώβητη από την αξιολόγηση της Ε.Ε.».