16 Δεκ 2009

Στην Αυστραλία αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Ασσυρίων

Έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Fairfield (Σύδνεϋ) να υλοποιήσει απόφαση για την ανέγερση μνημείου εις μνήμη της γενοκτονίας των Ασσυρίων από τους Τούρκους, αστυνομικοί διαχώρισαν περί τα 200 μέλη της τουρκικής, ασσυριακής και αρμενικής κοινότητας του Σύδνεϋ που περίμεναν για το αποτέλεσμα της διαβούλευσης.
Μέλη της τουρκικής κοινότητας θεωρούν την απόφαση ‘διχαστική’ καθώς ‘η Αυστραλία που είναι πολυπολιτισμική κοινωνία δεν θα έπρεπε να επιτρέπει τον διχασμό των κοινοτήτων που ζουν στη χώρα’. ‘Σήμερα’, ειπώθηκε, ‘είναι ένα άγαλμα, αύριο μπορεί [η γενοκτονία] να μπει στο σχολικό πρόγραμμα’. Η τουρκική κοινότητα έχει συγκεντρώσει 800 υπογραφές εναντίον της ανέγερσης του μνημείου.
Αντίθετα, η κοινότητα των Ασσυρίων εξέφρασε τον ενθουσιασμό της, σημειώνοντας ότι το μνημείο αποτελεί απότιση σεβασμού στα θύματα της γενοκτονίας. Ο Hermiz Shahen, αναπληρωτής γραμματέας της Ασσυριακής Συμμαχίας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν σέβεσαι τους Άνζακ [Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς νεκρούς της εκστρατείας της Καλλίπολης] δεν προσβάλλεις τον τουρκικό λαό».
Ο οργανισμός τοπικών κυβερνήσεων της Νέας Νότιας Ουαλίας έχει αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ασσυρίων κατά τον Α΄ Π.Π., ωστόσο η πολιτειακή και ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε αντίστοιχη αναγνώριση.