20 Ιαν 2010

Σχέδια της προεδρίας Καζαχστάν στον ΟΑΣΕ

Η Joelle Stolz σε ανταπόκρισή της από τη Βιέννη στη LE MONDE με τίτλο «Le Kazakhstan veut profiter de la présidence de l’OSCE pour accroître son influence» (Το Καζακστάν θέλει να εκμεταλλευθεί την προεδρία του ΟΑΣΕ για να διευρύνει την επιρροή του) αναφέρεται στην ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από το Καζακστάν, το οποίο, παρά το έλλειμμα δημοκρατίας που το χαρακτηρίζει, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την ιδιότητά του για να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της Κεντρικής Ασίας και να διευρύνει το πεδίο των εταίρων του πέραν της Κίνας και της Ρωσίας.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πολλές δυτικές πρωτεύουσες θεωρούν ότι το Καζακστάν, ως μια πρώην σοβιετική Δημοκρατία, θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα προοπτική στον ΟΑΣΕ, βοηθώντας παράλληλα στη διασφάλιση της τροφοδότησης της Ευρώπης με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας. Ο διεθνής οργανισμός, που οικοδομήθηκε βάσει πολιτικών επιδιώξεων και όχι συνθηκών, παραμένει το μόνο φόρουμ που καλύπτει ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, από το Βανκούβερ μέχρι το Βλαδιβοστόκ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, Kanat Saoudabaiev, σε συνέντευξη που έδωσε σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ, στις 13 Ιανουαρίου, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που παρείχε η Γαλλία στην υποψηφιότητα του Καζακστάν και στην πρόταση να πραγματοποιηθεί εκεί μια σύνοδος κορυφής του ΟΑΣΕ, παρά την έλλειψη ενθουσιασμού από την πλευρά των ΗΠΑ. Οι αρχές του Καζακστάν, ενός πολυεθνικού κράτους, αυτοαναγορεύονται επίσης ως υπερασπιστές της ανεκτικότητας και προγραμματίζουν την οργάνωση μιας διάσκεψης, με αυτό το θέμα, τον προσεχή Ιούνιο, στην πρωτεύουσα Αστάνα.
Ο ΥΠΕΞ του Καζακστάν ανησυχεί ωστόσο εξαιτίας της συνεχιζόμενης διένεξης στο Αφγανιστάν. Εάν, και με τη συμβολή του ΟΑΣΕ, βελτιώνονταν η κατάσταση, το Καζακστάν θα μπορούσε, ενδεχομένως, να διοχετεύσει τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει μέσω του Αφγανιστάν.
Όπως επεσήμανε ο ΥΠΕΞ «επιθυμούμε να διαφοροποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τόσο τις οδούς μεταφοράς, όσο και τις διεξόδους», προσθέτοντας ότι βασική αρχή παραμένει η τεχνική επιτευξιμότητα, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα του, που έχει κατασκευάσει διάφορους αγωγούς πετρελαίου (προς τη Ρωσία, την Κίνα και το Τουρκμενιστάν) δεν αποκλείει την διασύνδεσή του με τον Nabucco, που έχει ως στόχο την τροφοδότηση της Ευρώπης μέσω της Τουρκίας.