11 Ιαν 2010

Τα "προβλήματα του υπουργού" Δ. Δρούτσα...

Πολλοί φιλολογία έχει χρησιμοποιηθεί το τελευταίο δεκαήμερο σχετικά με την αναβάθμιση του Δ. Δρούτσα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Στην πραγματικότητα είναι ζήτημα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και μόνον. Φυσικά δεν παίζει ρόλο ποιος ακόμη θα διοριστεί σαν ανυπεξ ή υφυπουργός. Γιατί αυτά δεν ακουμπούν τον Γ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα σε ένα τομέα που θεωρεί ότι το πρακτέο είναι της απολύτου επιλογής του. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι υπεξ θα είναι ο Δ. Δρούτσας. Ο ατυχής αυτός άνθρωπος, στα 41, θα καθίσει σε μια ηλεκτρική καρέκλα από την οποία θα σηκωθεί «καμένος» όχι αργότερα από τα τέλη του τρέχοντος έτους, αν αντέξει τόσο. Θα «καεί» από την εξωτερική πολιτική που θα εφαρμοστεί, με απόφαση Γ. Παπανδρέου, στο Κυπριακό! Εκεί όπου επιχειρούν να στηρίξουν τις παράλογες και ουσιαστικά αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις του Δ. Χριστόφια που θα απορριφθούν οποτεδήποτε πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο νησί!

Στο μεταξύ όλοι οι καλοί «φίλοι» του μέσα στο Κίνημα, θα μιλούν για τις πράξεις που δεν θα κάνει, καθώς ήδη είναι σαφές ότι θεωρεί καλύτερο να μην κάνει τίποτε από το να κάνει λάθη. Έτσι,συνάδελφοί του πολιτικοί στην κυβέρνηση και το κόμμα, όπως ο Β. Λαμπρινίδης, Θ. Πάγκαλος, Μ. Κοππά, κ. ά., αλλά και σημαντικοί πρέσβεις τον αντιμετωπίζουν με προοπτικές «προσωρινού» που ο ρόλος του θα λήξει όταν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει αποφάσεις υπό την πίεση των γεγονότων, τόσο στα Έλληνο –Τουρκικά, όσο και στο σκοπιανό αλλά και σε άλλα που σχετίζονται με τις ευρωπαϊκές σχέσεις μας και που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τη μονομερή προσέγγιση των ΗΠΑ…

Έτσι, δεν πιέζουν για μη υπουργοποίησή του, αλλά για την τοποθέτηση ισχυρών Γενικών Γραμματέων και ενός υφυπουργού που θα αναλάβει τις υπηρεσιακές υποθέσεις και θ αποτελεί στην πραγματικότητα το «μάτι» του Μαξίμου!

Την έντονη παρουσία του στο σκηνικό της εξωτερικής πολιτικής μάλιστα, πιέζεται να κάνει δημόσια και ο τέως συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Ν. Κοτζιάς, που απομακρύνθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον απότομα καθώς ανάμεσα στ’ άλλα του χρεώθηκε και το γεγονός ότι έχει σαφείς επιλογές και προτάσεις στην εξωτερική πολιτική, σε αντίθεση με τον Δ. Δρούτσα.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Στο χθεσινό ΒΗΜΑ έγινε αναφορά στο προετοιμαζόμενο ταξίδι του ανυπεξ, στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με την Χίλαρι Κλίντον και να ανακοινωθεί και η άρση της ανάγκης για βίζα , όσων ελλήνων επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αποκρύβει από τη σχετική διαρροή το γεγονός πως η Ουάσιγκτον ακόμη και την τελευταία στιγμή με έγγραφο της Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, καταγράφει και νέα αιτήματα που καλείται να ικανοποιήσει η Αθήνα και σχετίζονται με την παροχή πληροφοριών για τους ταξιδεύοντες εκεί. Ποιοι είναι οι νέοι όροι και τι απαντούν οι Παπανδρέου, Δρούτσας, Καστανίδης και Χρυσοχοίδης, παραμένει άγνωστο!