10 Ιουν 2009

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει η ΕΕ από τη συμμετοχή της Βουλγαρίας

Η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήγειρε πρωτοφανείς δυσκολίες οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως δίδαγμα για τη μελλοντική διεύρυνση της Ένωσης, εκτιμά ένα συμβούλιο διακεκριμένων Ευρωπαίων το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του βούλγαρου πρωθυπουργού Σεργκέι Στάνισεφ πριν από έξι μήνες.
"Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να υπερπηδήσει τόσο σημαντικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ένταξη μιας εκ των χωρών μελών της", τόνισε στη Σόφια ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, πρόεδρος της επιτροπής αυτής.
"Με αυτή την έννοια, τα διδάγματα που εξάγονται από την περίπτωση της Βουλγαρίας πρέπει να βοηθήσουν τους θεσμούς και τα μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την πρόκληση μελλοντικών διευρύνσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή της δυτικής Βαλκανικής", πρόσθεσε.
Στην έκθεσή του το συμβούλιο συνιστά στις Βρυξέλλες να διαμορφώσει "ένα νέο στρατηγικό όραμα, μία νέα εταιρική σχέση" με τις χώρες που είναι υποψήφιες να ενταχθούν στην ΕΕ. Θα πρέπει, λέει, να εξευρεθεί "μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε μία επ' αόριστον αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας και μια πλήρη ένταξης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς".
Στην έκθεσή του, το συμβούλιο προτείνει "ένα νέο μοντέλο σταδιακής ένταξης, ανοικτής και ευέλικτης κατά στάδια, όπου η πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στις υποψήφιες χώρες θα πρέπει να διαδραματίζει εξαρχής σημαντικό ρόλο".
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, είναι αντικείμενο μιας αυστηρής και πρωτοφανούς επιτήρησης εκ μέρους των Βρυξελλών. Η Βουλγαρία επικρίνεται ιδιαίτερα για τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, που παραμένουν ατιμώρητες λόγω της ανεπάρκειας του δικαστικού συστήματος.