10 Ιουν 2009

Έρχεται ο Μ. Νίμιτς

Καταφθάνει στην περιοχή μας ο Μάθιου Νίμιτς και σύμφωνα με όλες τι πληροφορίες θα επισκεφθεί πρώτα τα Σκόπια και στη συνέχεια την Αθήνα. Από την πλευρά τους τα Σκόπια δείχνουν περισσότερο έτοιμα τώρα να αποδεχθούν το συμβιβασμό για την ονομασία, δηλαδή σύνθετη και για όλες τις χρήσεις, αλλά χωρίς να χάσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού τους σαν «μακεδόνων». Η λύση αυτή είναι το μισό των όρων που έχει θέσει ο Κ. Καραμανλής αλλά μια έστω κατά το ήμισυ αποδοχή, μειώνει τις πιέσεις στα Σκόπια αυξάνοντάς τες προς την πλευρά της Αθήνας.

Στα Σκόπια

«Επιθυμούμε την επίτευξη ενός λογικού συμβιβασμού στις συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας, ο οποίος δεν θα θίξει την μακεδονική εθνική ταυτότητα και δεν θα πληγώσει την υπερηφάνεια του πληθυσμού μας», δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ. «Οποιοσδήποτε άλλος συμβιβασμός θα αποτελούσε συμβιβασμό πιέσεων και εκβιασμών και δεν θα ήταν προς όφελος μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ιβάνοφ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα της ονομασίας. «Σε περίπτωση που αφαιρεθεί το δικαίωμα που έχει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, τότε μπορεί να λαός να αισθανθεί αδικημένος και απρόσωπος», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Συμπλήρωσε ότι τα Σκόπια αναμένουν στο προσεχές διάστημα την επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι και τα δύο μέρη έχουν τα «ατού» τους στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας. «Κανείς δεν αποκαλύπτει τα σχέδια και την στρατηγική του, διότι θα υπονόμευε την διαπραγματευτική του θέση», συμπλήρωσε ο κ. Ιβάνοφ.