10 Ιουν 2009

Η Σουηδία θέλει άμεσα διορισμό Μπαρόζο ως προέδρου της Επιτροπής

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ που θα προεδρεύει της ΕΕ από τον Ιούλιο, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοριστεί από την ερχόμενη εβδομάδα, παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν σε σύνοδο κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Πρόκειται με την ευκαιρία αυτή να ασχοληθούν με τη διαδοχή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι είναι και πάλι υποψήφιος για τη θέση -- προς το παρόν ο μόνος. "Υποστηρίζω ότι πρέπει να δώσουμε από τώρα μια πλήρη εντολή στον πρόεδρο" της Επιτροπής και όχι μόνο μια κατ' αρχήν υποστήριξη, δήλωσε ο Ράινφελντ σε συνάντησή του στις Βρυξέλλες με μερικούς δημοσιογράφους.
Αρχικά η ιδέα ήταν να περιμένουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής, δήλωσε, και τώρα "έχουμε λάβει μια σαφή απάντηση από τους ψηφοφόρους, με την κυριαρχία της κεντροδεξιάς" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τον Ράινφελντ, η αναβολή της επίσημης απόφασης του διορισμού για το φθινόπωρο με πρόσχημα την αναμονή των αποτελεσμάτων ενός νέου δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για τη συνθήκη της Λισαβόνας θα ήταν επικίνδυνη στο σημερινό πλαίσιο, επειδή θα μπορούσε "να επηρεάσει" την πορεία της Ευρώπης. "Κάτι τέτοιο θα αύξανε την αβεβαιότητα. Με ποιον θα πρέπει να μιλήσει κανείς; Σε ποιον (στην Ευρώπη) να θέσει ερωτήματα, ποιος θα είναι η κινητήρια δύναμη της Ευρώπης;" ρώτησε ο Ράινφελντ.
"Βέβαια η σουηδική προεδρία της ΕΕ θα είναι εκεί, αλλά το πράγμα δεν θα λειτουργήσει αν δεν βρίσκονται στη θέση τους οι άλλοι θεσμοί", προσέθεσε. Σήμερα "έχουμε τη συνθήκη της Νίκαιας" για να λειτουργεί η ΕΕ, όμως "είναι δύσκολο να πει κανείς πότε θα έχουμε τη συνθήκη της Λισαβόνας", είπε ακόμη. Η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να μην οριστεί αμέσως ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής και να υπάρξει μόνο μια κατ' αρχήν πολιτική υποστήριξη προς τον Μπαρόζο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Η αριστερά
Ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο συνασπισμός του οποίου Ευρώπη-Οικολογία σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία στις ευρωεκλογές της Κυριακής στη Γαλλία (συγκέντρωσε το 16,28% των ψήφων, ελάχιστα κάτω από το Σοσιαλιστικό Κόμμα), φέρεται σήμερα να δήλωσε ότι θέλει "να απαλλαγούμε από τον Μπαρόζο”.
"Δεν είναι μόνον ότι είναι (οικονομικά) φιλελεύθερος, αλλά είναι επίσης ανίκανος να επιμείνει σε μια θέση", δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Λιμπερασιόν".
Ο βετεράνος πολιτικός του Κόμματος των Πρασίνων κατηγόρησε τον Μπαρόζο ότι παλινωδεί σε σημαντικά ζητήματα, όπως η κανονιστική ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και το περιβάλλον. "Ο (γάλλος πρόεδρος Νικολά) Σαρκοζί κάνει μια μεγάλη ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο: 'Πρέπει να κάνουμε ηθικό τον καπιταλισμό. Πρέπει να επιβάλουμε κανονιστικές ρυθμίσεις'. Ο Μπαρόζο προσθέτει: 'Πρέπει να επιβάλουμε κανονιστικές ρυθμίσεις'. Είναι τέλεια. Όλων τα μάτια βουρκώνουν", λέει ο Κον-Μπεντίτ. "Όμως δύο ώρες αργότερα, ένας ευρωπαίος επίτροπος λέει, 'Μα όχι, ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την οικονομική κρίση είναι να απορρυθμίσουμε'. Και τι λέει ο Μπαρόζο; Τίποτε. Δεν είναι δυνατό να έχουμε έναν τέτοιο πρόεδρο της Επιτροπής σε μια δύσκολη κατάσταση".
Ο Κον-Μπεντίτ δήλωσε πως θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία εναντίον του Μπαρόζο. "Αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα", δήλωσε. "Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε".

Στον ίδιο δρόμο όμως φαίνεται πως κινούνται και ορισμένα από τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπάρχει διχογνωμία καθώς ορισμένοι θεωρούν παρακινδυνευμένο να ανατραπεί ο Μπαρόζο χωρίς να έχει υπάρξει μια άλλη ισχυρή φυσιογνωμία για να πάρει τη θέση του αντιπάλου του και υπογραμμίζουν πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει ακέφαλη ή να βρίσκεται η ηγεσία της υπό αμφισβήτηση» .