11 Ιουν 2009

Συνάντηση 10 ΥΠΕΞ στη Στοκχόλμη. Λέξη για Κύπρο - Τουρκία η Ντ. Μπακογιάννη!

Χθές επισκέφθηκαν την Στοκχόλμη και τον σουηδό Υπεξ Carl Bildt, οι εξής δέκα τέσσερις Υπουργοί εξωτερικών των ακολούθων χωρών: Λετονία, Βέλγιο, Πολωνία, Γαλλία, Σλοβενία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Τσεχία και Λουξεμβούργο. Σκοπός της επίσκεψης είναι, συνομιλίες για την επερχόμενη προεδρία της Σουηδίας στην ΕΕ, κατά την διάρκεια δείπνου, χθες το βράδυ. Εξάλλου ο σουηδός υπεξ είχε συνάντηση – στρατηγικής για την Βοσνία – στην οποία παραβρέθηκαν, εκτός από τον Ανώτερο Εκπρόσωπο Valentin Inzko, και μερικά από τα άτομα που στις διάφορες πρωτεύουσες διαμορφώνουν την διεθνή πολιτική για τις χώρες τους.

Σύμφωνα με την σουηδική προεδρία, υπάρχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες για το τι η επερχόμενη Σουηδική προεδρία της ΕΕ μπορεί να κατορθώσει στα Βαλκάνια - θα δούμε εάν η συνάντηση θα πετύχει να τις βάλει σε πιο ρεαλιστική βάση. Στην ουσία όμως η Στοκχόλμη αναφέρεται στην προσπάθειά της να επιβάλλει στη Βοσνία ένα νέο καθεστώς, πέραν των συμφωνιών Νταίητον, κάτι που απορρίπτει η σέρβο- βοσνιακή πλευρά.

Στο δείπνο παραβρέθηκε επίσης επίσης και ο ΥΠΕΞ της Τσεχίας Fisher για περισσότερο συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα.
Στο δείπνο παρακάθησε και η υπεξ Ντόρα Μπακογιάννη. Επιλέγοντας να είναι μέσα στα άμεσα "ενδιαφέροντα" του Κ. Καραμανλή έκανε δηλώσεις μετά το δείπνο αναφερόμενη στη λαθρομετανάστευση σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΕ και της Σουηδικής προεδρίας ενώ δεν αναφέρθηκε καθόλου στα όσα συζητήθηκαν για την υποστήριξη ορισμένων χωρών σε συγκριμένους υποψήφιους για τα σημαντικά ευρωπαϊκά πόστα καθώς και για τις σουηδικές πολιτικές στήριξης της Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο σχέσεων με ΕΕ όσο και στο Κυπριακό. Είπε η κα Μπακογιάννη:

"Το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι πάρα πολύ ψηλά στην ελληνική ατζέντα. Είναι ένα θέμα που έχουμε θέσει παντού και θα θέσουμε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είμαστε εδώ στη Στοκχόλμη, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Σουηδία, η οποία έχει να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά δύσκολο και κρίσιμο εξάμηνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε επίπεδο θεσμικό, όπου αν εφαρμοστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, θα αλλάξουν όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, διότι, όπως ξέρετε θα υπάρξει αξιολόγηση της Τουρκίας αυτό το εξάμηνο. Θα συζητηθεί η προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ξανά και αυτό το εξάμηνο θα ληφθούν αποφάσεις και για άλλα θέματα δικού μας ενδιαφέροντος, όπως είναι η λαθρομετανάστευση, που ζητάμε πλέον ουσιαστική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κοινή πολιτική".