27 Αυγ 2009

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουσεν για τα Ελληνο -Τουρκικά

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, κ. Ράσμουσεν που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, αύριο την Άγκυρα, έκανε σαφές με δυό συνεντελυξεις του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και την τουρκική SABAH, ότι θα προσπαθήσει να επιλύσει μερικώς τα υφιαστάμενα Ελληνο - Τουρκικά προβλήματα, όχι όμως αυτά που αφορούν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο που τις θεωρεί "διμερές ζήτημα"!
Ο Ράσμουσεν είπε ότι "τα ελληνοτουρκικά προβλήματα επιφέρουν ζημία στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.. Η Ε.Ε. ανέλαβε καθήκοντα Αστυνομίας στο Αφγανιστάν κι εμείς προβαίνουμε σε στρατιωτική επιχείρηση [ISAF]. Εκείνο που αναμένεται είναι η ISAF να προστατεύσει την αστυνομική δύναμη της Ε.Ε.. Όμως, δεν γίνεται. Και αυτό επειδή υπάρχει κάποια σύγκρουση που πηγάζει από τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Θα ζητήσω και από τις δύο πλευρές να αναπτύξουν τις σχέσεις τους".
Μιλόντας στη SABAH, τόνισε αναφερόμενος στη μη τήρηση της συμφωνίας Berlin Plus, που κατά τη συντάκτρια της τουρκικής εφημερίδας οφείλεται στην αποδοχή της Κύπρου σαν πλήρες μέλος της ΕΕ. Τόνισε: "Δεν νομίζω. Κοιτάξτε, το θέμα προέκυψε το 1999 στη Συνάντηση Κορυφής της Ε.Ε.. Σε εκείνη της Συνάντηση Κορυφής οι ηγέτες συμφώνησαν για ένα πακέτο. Στο πακέτο αυτό υπήρχαν σημαντικά στοιχεία. Από τη μία πλευρά άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και από την άλλη δόθηκε στην Τουρκία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Σας εξήγησα το πρόβλημα που ζήσαμε στο Αφγανιστάν. Το πρόβλημα αυτό θέτει σε κίνδυνο το προσωπικό μας που ασκεί καθήκοντα εκεί. Δεν νομίζω ότι υπεύθυνοι πολιτικοί επιθυμούν να παρεμποδίσουν μια τέτοια συμφωνία ασφάλειας. Όμως, το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί".
Στην Αθήνα, οι αντιδράσεις στο ζήτημα αυτό, που αποτελεί προτεραιότητα για τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, είναι οι αναμενόμενες καθώς πολύ λίγα πράγματα εξαρτ΄νται από την καλή διάθεση της Ελλάδας μιας καιστην ουσία το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει η Άγκυρα που δεν θέλει συμμετοχή της Κύπρου σε επιχειρήσεις που συνδέονται με το ΝΑΤΟ καθώς αυτό θεωρεί πως θα μπορούσε να εκλειφθεί σαν έμμεση αναγνώριση της Λευκωσίας.
Στα πλαίσια αυτά, η Αθήνα μαζί με τον Ράσμουσεν στην ουσία αναμένει τις τελικές αποφάσεις της Άγκυρας, ενώ διπλωμάτες τόνιζαν ότι η προσπάθεια του ΓΓ του νΑΤΟ να επιχειρήσει να ανταλλάξει μια"χειρονονμία καλής θέλησης" από την Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα με υποσχέσεις Αθήνας ότι θα στηρίξει "ούτςω ή αλλιώς" την Τουρκική ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιμνετωπιστούν δύσπιστα και αρνητικά καθώς ΝΑΤο και ΕΕ παραμένουν δυό διαφορετικού χαρακτήρα, ανεξάρτητοι μεταξύ τους, οργανισμοί.