29 Σεπ 2009

Οι πυραυλικές δοκιμές του Ιράν εκνευρίζουν τη Δύση

Το Ιράν προχώρησε χθες στην εκτόξευση πυραύλων μακρού βεληνεκούς ικανών να πλήξουν το Ισραήλ, κατά την δεύτερη ημέρα των βαλλιστικών του ασκήσεων, σε ένα σκηνικό συνεχών εντάσεων με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Οι εκτοξεύσεις των πυραύλων επικρίθηκαν έντονα από τις δυτικές πρωτεύουσες, τρεις μέρες πριν την επανάληψη στη Γενεύη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Λίγο πριν τις εκτοξεύσεις, εικόνες των οποίων μεταδοθήκαν από το αγγλόφωνο κανάλι Press-TV, ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσείν Σαλαμί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε κάθε απειλή, κυρίως για το πυρηνικό της πρόγραμμα, με «καταστροφικό» τρόπο.
«Οι ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν με επιτυχία στην εκτόξευση ενός πυραύλου Ghadr-1 - βελτιωμένη έκδοση του Shahab-3 - με ικανότητα βολής 1.800 χιλιομέτρων, και ενός πυραύλου Sejil», μετέδωσε το ιρανικό κανάλι Al-Alam.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ, χαρακτήρισε τις ασκήσεις αυτές «προκλητικές», δηλώνοντας ότι «το μεγάλο θέμα της εβδομάδας» θα είναι η στάση του Ιράν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, την Πέμπτη, για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Παρίσι, σχολιάζοντας τις ασκήσεις, ζήτησε από το Ιράν να «σταματήσει αμέσως» τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες», ενώ το Βερολίνο χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις των πυραύλων «ανησυχητικές».