12 Οκτ 2009

Σχόλια για το ΥΠΕΞ - 38

Σε άλλο σημείο ασχολούμαστε με το ταξίδι του Πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου και του αναπληρωτή Υπουργού Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία. Εδώ να σας πούμε πως με τη σύγκλιση εκτάκτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου σήμερα το μεσημέρι, θα τοποθετηθούν επισήμως, ο μεν πρέσβης Γιάννης Ζέππος, Γενικός Γραμματέα του υπουργείου (όπως σας είχαμε πληροφορήσει) και ο πρέσβης κ. Σάνδης μετακινήθηκε στο Λονδίνο απ όπου διατάχθηκε να επιστρέψει ο πρέσβης κ. Πισπινής , που οδεύει προς συνταξιοδότηση. Ταυτοχρόνως ανέλαβαν διευθυντές των διπλωματικών γραφείων του αναπληρωτή υπουργού και του υφυπουργού, οι πρέσβεις Χ. Παναγόπουλος και Μαρ. Θεοφίλη. Θα ακολουθήσουν ακόμη ορισμένες τοποθετήσεις ακούμε σε επόμενο Υπηρεσιακό, αλλά ακόμη ο κ. Παπανδρέου δεν έχει λάβει αποφάσεις για το αν θα αποσπάσει διπλωμάτες (που είναι λίγοι) σε Γραφεία Υπουργών, όπως η κα Μπακογιάννη ή θα τους εντάξει στις πρεσβείες και υπηρεσίες που χρήζουν ενίσχυσης. Στο μεταξύ ο υφυπουργός Σπ. Κουβέλης, εγκαταστάθηκε στο πρώην γραφείο του Θ. Κασσίμη.

·

· ΚΟΥΙΖ: υπάρχουν αλήθεια κάποιοι που έδειξαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πιθανότητα διερεύνησης σε βάθος των χρηματοδοτήσεων της ΥΔΑΣ την τελευταία διετία, επί Θ. Σκυλακάκη;

·

· Στη Βουλγαρία μου καταγγέλλουν γίνονται… θαύματα! Στα Βουλγαρικά πανεπιστήμια που δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί άλλη αμοιβή για τους ξένους φοιτητές (στην περίπτωσή μας, τους Έλληνες) οι πρυτανικές αρχές ζητούν εκβιαστικά μια «χορηγία» το ύψος της οποίας φθάνει τα 3.000 ευρώ! Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και φυσικά θα έπρεπε η Ελληνική Πρεσβεία στη Σόφια να έχει επέμβει. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη πρεσβεία δεν ανοίγει καν τις πόρτες της σε Έλληνες πολίτες που επεχείρησαν να δουν κάποιον υπεύθυνο και να διαμαρτυρηθούν… Ας κάνει κάποιος κάτι…

·

· Θυμηθήκαμε τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΥΠΕΞ, πως στη διάρκεια της συζήτησης του Οργανογράμματος του υπουργείου στη Βουλή προ διετίας, τον συνδικαλιστή – διπλωμάτη, κ. Αϋφαντή, να αναφέρεται «στο παρακράτος του ΥΠΕΞ». Μήπως θα έχει την τόλμη και την καλή θέληση να το καταγγείλει τώρα με όνομα και διεύθυνση και να προστατεύσει τη νέα ηγεσία από λανθασμένες επιλογές;

·

· Πήρα από φίλο της στήλης από την Κύπρο την ακόλουθη επιστολή που λόγω ενδιαφέροντος και ουσίας παραθέτω ως έχει:

Φαίνεται ότι τα παιδιά του Γ. Παπανδρέου τα οποία μετείχαν στις προσπάθειες να περάσει το Σχέδιο Αννάν στην Κύπρο το 2004 επανέρχονται. Πρώτος και καλύτερος ο Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος συνεργαζόταν τότε περισσότερο με την ομάδα Ντε Σότο και την Ομάδα Φερχόιγκεν παρά με τους Κυπρίους. Ήταν παντού: έβλεπε, άκουγε, ανέφερε, παρενέβαινε. Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου, όπως κι ο μακαρίτης καθ. Γιώργος Παπαδημητρίου που ήταν επίσης στην Ομάδα Σημίτη-Παπανδρέου για το Σχέδιο Αννάν, δυστυχώς είχαν υπαγάγει τη νομική τους γνώση, που δεν αμφισβητείται, στην πολιτική σκοπιμότητα της τότε κυβέρνησης για "να τελειώνουμε πια με το Κυπριακό". Ο Χάρης Παμπούκης κι ο Πάνος Μπεγλίτης ήταν πάντοτε παρόντες στον αγχώδη αγώνα της τότε Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να περάσει το Σχέδιο Αννάν. (Η "λύση" Αννάν χρειαζόταν για τις εκλογές που πλησίαζαν.) Αλήθεια τι γίνεται το άλλο πρωτοπαλίκαρο του σχεδίου Αννάν, ο ικανός κατά τα άλλα πρέσβης, Χρήστος Παναγόπουλος; Δεν θα αξιοποιηθεί τώρα για την τότε προσφορά του όπως αξιοποιούνται οι υπόλοιποι της ομάδας; Υπενθυμίζουμε πως η Ομάδα Σημίτη-Παπανδρέου για το Κυπριακό συνέχισε την αγαθοεργό προσφορά της και μετά τις εκλογές της άνοιξης του 2004, επί Κυβέρνησης Καραμανλή, έως το Δημοψήφισμα της 24 Απριλίου 2004. Επανέρχεται τώρα δριμύτερη. Όμως, στην Κύπρο, “έχουσιν γνώσιν οι φύλακες”.

Κυπρίδημος

      ·

      · Κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος του “ΕΝΑΤυπον“, της έντυπης τριμηνιαίας έκδοσης της Ένωσης Ακολούθων Τύπου(ΕΝΑΤ), αφιερωμένο στη Πολιτιστική Διπλωματία. Το ΕΝΑΤυπον Νο 3 είναι διαθέσιμο και online με τη μορφή PDF αρχείου. Το κύριο άρθρο του νέου τεύχους υπογράφει ο πρόεδρος της Ένωσης Ακολούθων Τύπου, Κώστας Μαυροειδής. Στο ΕΝΑΤυπον Νο 3 μπορείτε να διαβάσετε άρθρα για την Ελληνική Πολιτιστική Διπλωματία από τη συγγραφέα και ερευνήτρια, Ελένη Τζουμάκα, και τον προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου Βερολίνου, Παντελή Παντελούρη και άρθρο του Γενικού Γραμματέα της ΕΝΑΤ, Σταύρου Σταθουλόπουλου, για τη Γερμανική Δημόσια Διπλωματία, καθώς και αναφορά σε σχετική συνεργασία της ΕΝΑΤ με την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα. Στο νέο τεύχος θα διαβάσετε επίσης αποσπάσματα συνεντεύξεων με τον ποιητή και προϊστάμενο του Γραφείου Τύπου Δουβλίνου, Γιώργο Χουλιάρα και τον καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Δημήτρη Τζιόβα. Ωστόσο, εμείς στην τελετή παράδοσης του υπουργείου, είδαμε γνωστή κυρία που ασχολείται με τα πολιτιστικά και ήταν υποψηφία του ΠΑΣΟΚ να εκδηλώνει τη χαρά της που τώρα θα κάνει … δουλειά!

      ·

      · Τι θα κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου για να ανταποδώσει στον Σταύρο Ψυχάρη και το ΒΗΜΑ, την προεκλογική βοήθεια; Για παράδειγμα θα συνεχίσει να επιτρέπει τη δημοσίευση άρθρων της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, από τα αρχεία του ΥΠΕΞ;

      ·

      · Μ αρέσει η ηγεσία των ΟΕΥ. Αφού δεν έκαναν απολύτως τίποτε προεκλογικά για να λάβουν έστω και υποσχέσεις από τα πολιτικά κόμματα, τώρα διαδίδουν ότι πέτυχαν νίκη για το ζήτημα του 15% του επιδόματος αλλοδαπής! Ας μην είχαν κάνει κάποιοι άλλοι προσφυγές στο ΣτΕ και πολλά που θα είχαν γίνει…

      ·

      · Πληροφορίες εκ των Βρυξελλών αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα στο Γραφείο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως η φήμη ή πληροφορία, ότι η Αθήνα με επικεφαλής στο ΥΠΕΞ τον Γ. Παπανδρέου θα προχωρήσει ως το τέλος του χρόνου σε διπλωματική αναγνώριση του Κοσόβου αφήνοντας πίσω της την «τριμερή» με τις Ισπανία και Ρουμανία, που αρνούνται ν’ αποδεχθούν παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,1244. Ξέρουν κάτι περισσότερο ή πρόκειται για τις «γνωστές» ευχές κι ελπίδες των Ευρωατλαντιστών; Και ρωτάμε γιατί η απάντηση του Γ. Παπανδρέου σε σχετικό ερώτημα στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε... ισόρροπη!

Ο Δημήτρης Δρούτσας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην πρώτη του συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ μιλόντας για την Τουρκία, τόνισε πως "επισημαίνει ότι η πόρτα της ενταξιακής πορείας της γείτονα χώρας δεν πρέπει να κλείσει, ενώ παράλληλα τονίζει πως στόχος της νέας κυβέρνησης είναι και η δημιουργία ενός νέου «Οδικού Χάρτη» για την Τουρκία". Λοιπόν ίσως και να αξίζει η ερώτηση. Σε αυτόν το "νέο χάρτη" θα δώσουν κι άλλο χρόνο στην Τουρκία για να "προσαρμοστεί" ή θα επιμείνουν στον Δεκέμβριο. Γιατί, με αυτού του είδους τα κόλπα... δίνουν νέα περιθώρια στην Τουρκία να κάνει τα δικά της... Το επεχείρησε με το "Σχέδιο Ανάν" και δεν του βγήκε σε καλό, δεν πήρε το μάθημά του;