12 Οκτ 2009

Η συνάντηση Φιγιόν - Γλιούλ στο Παρίσι

Η υπηρεσία ενημέρωσης του γραφείου του Π/Θ της Γαλλίας εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με το γεύμα εργασίας που παρέθεσε, χθες, ο κ. François Fillion προς τιμήν, όπως αναφέρεται, του Τούρκου Προέδρου, Abdullah Gül, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι στο πλαίσιο των εγκαινίων της Σαιζόν της Τουρκίας στη Γαλλία.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το γεύμα εργασίας «επέτρεψε να συζητηθούν οι διμερείς, γαλλο-τουρκικές σχέσεις και να υπογραμμισθεί η πυκνότητα των οικονομικών συναλλαγών και των εταιρικών σχέσεων στη βιομηχανία, όπως επίσης οι προοπτικές για την ανάπτυξή τους, κυρίως, στους τομείς της ενέργειας, της αεροναυπηγικής και των υποδομών».Σημειώνεται ότι τα ζητήματα αυτά θα αναλυθούν περαιτέρω στο πλαίσιο του γαλλο-τουρκικού σεμιναρίου, σήμερα στην έδρα της MEDEF [γαλλικός ΣΕΒ], κατά την έναρξη των εργασιών του οποίου θα μιλήσουν ο π/θ της Γαλλίας και ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Κατά τη συζήτηση» -συνεχίζει το δελτίο Τύπου- «κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η σύγκλιση που υπάρχει μεταξύ των θέσεων της Γαλλίας και της Τουρκίας στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως η διεθνής οικονομική διακυβέρνηση στο πλαίσιο του G20, η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.Έγινε επίσης αναφορά στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και υπενθυμίστηκαν οι θέσεις της κάθε χώρας. Υπογραμμίσθηκε η ανάγκη διαλόγου και διαφάνειας στο συγκεκριμένο θέμα».

Καταλήγοντας, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «ο Π/Θ εγκωμίασε τη δράση του Προέδρου Gül για τον εκσυγχρονισμό της χώρας του και την προσπάθειά του να την καταστήσει φορέα διαλόγου και σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πνεύμα, ο Π/Θ επέμεινε στην ιστορικού χαρακτήρα υπογραφή, στις 10 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη, των δύο πρωτοκόλλων για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και υπενθύμισε τη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή τη διαδικασία».