16 Οκτ 2009

Αυξάνει η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Τελ Αβίβ

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σήμερα στις επικρίσεις του Ισραήλ σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Άγκυρας να αποκλείσει το Ισραήλ από τις αεροπορικές ασκήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη Δευτέρα στην Τουρκία, με τη συμμετοχή και άλλων νατοϊκών χωρών, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν δέχεται οδηγίες, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Επιθυμώ να είναι γνωστό πως η Τουρκία είναι μία ισχυρή χώρα που αποφασίζει μόνη της. Η Τουρκία δεν δέχεται από κανέναν οδηγίες προκειμένου να λάβει αποφάσεις», διαβεβαίωσε ο Τ. Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Βαγδάτη.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά την απόφαση της Άγκυρας να ακυρώσει τις αεροπορικές ασκήσεις, που είχαν προγραμματιστεί, διαβλέποντας ότι η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει αποστάσεις από το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, λάδι στη φωτιά θεωρήθηκε, το διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη της Τουρκίας προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, με αφορμή τηλεοπτική σειρά της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας, η οποία δείχνει ισραηλινούς στρατιώτες να σκοτώνουν παιδιά αναφέρει ρεπορτάζ που καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC με τίτλο Turkish TV series angers Israel. Στο σύντομο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ διαμαρτυρήθηκε ότι το πρόγραμμα που μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση στην Τουρκία προκαλεί μίσος ενάντια στο Ισραήλ, προκαλώντας εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ανακοίνωσή του επiσημαίνει ότι η σειρά «παρουσιάζει τους ισραηλινούς στρατιώτες ως δολοφόνους αθώων παιδιών και δεν θα ήταν αρμόζουσα ούτε ακόμα και σε εχθρική χώρα, πόσο μάλλον σε μία χώρα η οποία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ».
Τo BBC επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες ισλαμικές σχέσεις που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ, σχέσεις οι οποίες ωστόσο έχουν πληγεί από την άνοδο στην εξουσία του ισλαμικού ΑΚΡ το 2002, επιδεινώθηκαν δε περαιτέρω μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον Ιανουάριο. Το ρεπορτάζ αναφέρεται συνοπτικά και στην πρόσφατη ματαίωση από την Άγκυρα στρατιωτικής άσκησης στην οποία επρόκειτο να λάβουν μέρος και ισραηλινοί πιλότοι και κλείνει σημειώνοντας ότι τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες επιχείρησε να υποβαθμίσει ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ehud Barak ο οποίος δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «μακροχρόνιους, σημαντικούς και στρατηγικούς δεσμούς».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ισραήλ για να διαμαρτυρηθεί για τη μετάδοση από τη δημόσια τουρκική τηλεόραση TRT1 σειράς που "προτρέπει στο αντί-ισραηλινό μίσος". "Αν υπάρχει κάτι να πούμε, θα το πούμε όταν αυτή η συνάντηση πραγματοποιηθεί και όταν η ισραηλινή θέση γίνει γνωστή", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.