3 Νοε 2009

Σχόλια για ΥΠΕΞ- 41

Υπό τον τίτλο «Η Σερβία στην ΕΕ το 2014 είναι εφικτός στόχος» και συνοδεία φωτογραφίας του, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σερβία, Δημοσθένης Στωϊδης, παραχώρησε συνέντευξη στην σερβική εφημερίδα DANAS. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον οδικό χάρτη που προτείνει η Ελλάδα για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014, ο κ. πρέσβης επεσήμανε ότι η προσήλωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων αποκορυφώθηκε με την πρωτοβουλία που είναι γνωστή ως ‘Ατζέντα της Θεσσαλονίκης’, το 2003. Υπογράμμισε δε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θα προκύψει ο καθορισμός ενός νέου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να δοθεί νέα δυναμική στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς και ότι το έτος 2014 μπορεί να αποτελέσει εφικτό στόχο, γεγονός που θα έδινε στη Σερβία και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αρκετό χρόνο για την επίσπευση των μεταρρυθμιστικών τους προσπαθειών για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή τους, η οποία, ως γνωστό, αποτελεί τη στρατηγική τους προτεραιότητα. Ερωτηθείς εάν η πρωτοβουλία της Αθήνας λαμβάνεται σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον (πληροφορία που δημοσιεύθηκε σχεδόν σε όλο τον σερβικό τύπο) η οποία τάσσεται υπέρ της συντομότερης δυνατής ένταξης των Βαλκανίων στην ΕΕ, ή πρόκειται για τυχαία σύγκληση απόψεων, ο κ. Στωίδης τόνισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και όλες οι σχετικές αποφάσεις εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των χωρών μελών, οι οποίες λαμβάνουν τις αποφάσεις ομόφωνα. Πρόσθεσε δε ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο έτεροι δρώντες ενδεχομένως να έχουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε μείζονες οργανισμούς όπως η ΕΕ. Το ενδιαφέρον τους μπορεί, κατ’ αρχήν, να είναι κατανοητό, ωστόσο, θεσμικώς, στερούνται νομιμοποίησης.

·

· Λοιπόν η τρομοκρατία δεν απειλεί φαίνεται μόνον τους διαμένοντες εν Αθήναις και Θεσσαλονίκη. Το λέω αυτό γιατί το ΥΠΕΞ έστειλε σε περισσότερες από 15 πρεσβείες έγγραφο με τις οποίες τις προειδοποιεί να λάβουν μέτρα προστασίας για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον τους. Ιδιαίτερα μάλιστα ενημερώθηκε το Γενικό Προξενείο της Βενετίας και το Ινστιτούτο Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μελετών του οποίου προΐσταται η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου. Ο λόγοι; Αντίποινα για συλλήψεις και προφυλακίσεις αναρχικών στην Ελλάδα!

·

·

Η επιμονή με την οποία ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ συνεχίζει να επιτίθεται – επιχειρώντας και να εμπλέξει τον Ανυπεξ Δημ. Δρούτσα, που δεν είναι της αρμοδιότητάς του- σε βάρος μερίδας εμπορικών ακολούθων, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι υποκρύπτει στην πραγματικότητα. Κάποιοι μου λένε πως πρόκειται για στενή φιλική σχέση με συγκεκριμένο ακόλουθο στις ΗΠΑ, που «χτυπά» συγκεκριμένο πόστο και δεν μπορεί να το κερδίσει, αλλά κυρίως δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Αθήνα ο ίδιος!

·

· Όποιοι χάρηκαν από την απουσία παλαιών στελεχών του Γ. Παπανδρέου, την εποχή της υπουργίας του στη Βασ. Σοφίας, επί πρωθυπουργία Κ. Σημίτη, φοβούμαι πως θα … χάσουν τον ύπνο τους. Γιατί ακούμε πως ελαύνουν ακάθεκτοι σε θέσεις κλειδιά, με το πρόσχημα πως ούτε ο Δημ. Δρούτσας, ούτε ο Σπ. Κουβέλης είναι ικανοί να χειριστούν διοικητικά ζητήματα του υπουργείου, που λόγω ανάθεση σοβαρότερου έργου δεν προλαβαίνει να «βλέπει» ο Χ. Παμπούκης

·

·

Πως τα πάτε εκεί στην Βουδαπέστη αλήθεια; Μαθαίνω πως η αλλαγή στην κορυφή της ιεραρχίας στο ΥΠΕΞ, έφερε νέες φουρτούνες καθώς η γνωστές διαφορές πρεσβείας και κοινότητας εντάθηκαν κι ενώ όλοι ερευνούν για να βρουν… επαφές!

·

· Δείχνει τώρα γιατί δεν μπόρεσε ποτέ να είναι πρώτη γραμμή! Φαίνεται πως ο πρώην υφυπεξ, Γιάννης Βαληνάκης, δεν κατάλαβε τίποτε από την παραμονή υπό την Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο και βγήκε να την στηρίξει στην κούρσα διαδοχής! Αλλά φυσικά, σχόλια για τα γούστα των άλλων δεν θα κάνουμε εμείς…

·

·

O Pierre Sellal, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είχε γεύμα εργασία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νικόλαο Αιμιλίου, στις 27 Οκτωβρίου. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης των πρόσφατων διμερών επισκέψεων υψηλού επιπέδου, όπως αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου, Δ. Χριστόφια, τον Σεπτέμβριο, καθώς και του Κυπρίου ΥΠΕΞ, Μάρκου Κυπριανού την περασμένη εβδομάδα.

«Ανταποκρινόμενες στη βούληση των δύο αρχηγών Κρατών, οι διαβουλεύσεις αυτές αποσκοπούν στη συνέχιση ενός ενισχυμένου διαλόγου που φέρει εις πέρας μια ομάδα εργασίας επιφορτισμένη με την εμβάθυνση των σχέσεων σε όλα τα πεδία».

«Κατά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Αιμιλίου θα δοθεί έμφαση στις πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτιστικές μας σχέσεις με προοπτική να προσδιορισθεί, προσεχώς, ένας γάλλο - κυπριακός οδικός χάρτης».

·

· Βαλκανική περιοδεία ετοιμάζει ο Ανυπεξ, Δημ. Δρούτσας το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με σκοπό να συναντήσει τις τοπικές ηγεσίες και να ενημερωθεί για την τρέχουσα κατάσταση ενώ θα επιχειρήσει να «πουλήσει» και την ελληνική πρωτοβουλία για «ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων ως τα τέλη του 2014 στην ΕΕ» που τυγχάνει και της αμερικάνικης έγκρισης…

·

·

Η ΕΔΥ με επιστολή της στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, τονίζει πως διαφωνεί με την τοποθέτηση πολιτικών επιλογών στις θέσεις εκείνες των Ειδικών Γραμματέων και Γενικών Γραμματέων που προβλέπει ο Οργανισμός του υπουργείου! Ναι, το ακούσανε… Αλλά ρέπει να ας πω ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί!

·

· Την ιδιαίτερη χαρά του θέλει να εκφράσει ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ γιατί ένας καταξιωμένος διπλωμάτης τοποθετήθηκε στο Γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλια. Πρόκειται για τον Κωνστ. Μπίτσιο, που ανήκε στο Διπλωματικό Γραφείο του Κ. Καραμανλή και στη συνέχεια ανέλαβε ΓΓ Δημόσιας Τάξης. Κι ακόμη περισσότερο γιατί υπήρξε μαζί με τον Π. Μολυβιάτη, από εκείνους που με λογικά και πολιτικά επιχειρήματα, βοήθησαν να αποτραπεί η τραγωδία που θα έφερνε το «Σχέδιο Ανάν»!

·

·

Ο πρέσβης κ. Παρασκευόπουλος ακούγεται σαν ο πιθανότερος νέος επικεφαλής της ΣΤ’ Γενικής Διεύθυνσης, ενώ εξακολουθεί ν’ αναζητά στέγη ο Αλεξ. Μαλλιάς, που σύμφωνα με άσπονδους φίλους του, επιθυμεί ν’ αναλάβει ως ‘Έλληνας συνομιλητής στις συνομιλίες για το όνομα της πΓΔΜ. Αλλά τίποτε δεν έχει ακουστει για απομάκρυνση του κ. Βασιλάκη

·

· Ο πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής, Arye Mekel, είναι ο νέος πρέσβης ο οποίος τοποθετείται στην Ελλάδα. Ο Arye Mekel διετέλεσε σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού Yitzhak Shamir (1986-1989), Γενικός Διευθυντής της Ισραηλινής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής (1989-1993). Εντάχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών το 1984 ως βασικός συνεργάτης ερευνητής του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών. Έκτοτε, υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος του Ισραήλ στις Νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες (1993-2000), Διευθυντής του κυβερνητικού Κέντρου Τύπου, κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου τρομοκρατίας στο Ισραήλ, (2000-2002), επιτετραμμένος της Ισραηλινής Πρεσβείας στη Νότιο Κορέα (2001), ειδικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών σε θέματα καταπολέμησης του αντι-Σημιτισμού (2001-2002), ειδικός εκπρόσωπος τύπου για τα ξένα ΜΜΕ (2000-2002), αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη (2003-2004) και Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη από τον Αύγουστο 2004. Τον Δεκέμβριο 2007, ο Mekel ανέλαβε ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και κατόπιν τοποθετήθηκε ως αναπληρωτής διευθυντής πολιτιστικών υποθέσεων του ίδιου Υπουργείου .