3 Νοε 2009

Τα Γραφεία Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η κυπριακή εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», σε δημοσίευμα της Κάτιας Σάββα με τίτλο «Έμφαση στην ενημέρωση εκτός», με υπότιτλο «Καθώς εντείνεται στους επόμενους μήνες η διαπραγμάτευση του Κυπριακού, τα Γραφεία Τύπου σε διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό θα αυξηθούν ή θα ενισχυθούν. Θα επαναλειτουργήσει και το Γραφείο του Καΐρου» και υπέρτιτλο «Στελεχώνονται εκ νέου οι διπλωματικές αποστολές της Κύπρου με Συμβούλους Τύπου», αναφέρει τα εξής: «Η συνεχής και ολοκληρωμένη ενημέρωση του ξένου Τύπου αναφορικά με το Κυπριακό και τα άλλα ζητήματα προτεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας κρίνεται αυτήν την περίοδο ιδιαίτερα σημαντική.
Σε αντίθεση με τη σφόδρα επιφυλακτική στάση που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά στη στελέχωση των διπλωματικών αποστολών μας σε διάφορες χώρες με λειτουργούς Τύπου, η οποία μάλιστα είχε οδηγήσει και στην κατάργηση των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού το 2003, η παρούσα κυβέρνηση δείχνει με τις κινήσεις της να ευνοεί την αύξηση τους. Επιστέγασμα τούτου η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύναψη σύμβασης, υπό το καθεστώς μίσθωσης υπηρεσιών, κατόπιν πρότασης του Υπουργού Εξωτερικών, με δύο σύμβουλους επικοινωνίας στην Αθήνα (Χρίστα Νικολάου και Πέτρο Βοσκαρίδη) και ενός στη Μόσχα (Σοφοκλή Σοφοκλή). Βέβαια στις περιπτώσεις αυτές εκκρεμεί έγκριση της Βουλής για αποδέσμευση κονδυλίων για την αμοιβή τους, με την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών να αναμένει γραπτή απάντηση από τον υπουργό, Μάρκο Κυπριανού ως προς τον τρόπο πρόσληψης τους. Στη συνεδρία της Επιτροπής την περασμένη βδομάδα ηγέρθη θέμα ως προς τα κριτήρια επιλογής των τριών τη στιγμή που δεν προκηρύχθηκε διαγωνισμός.


Ενεργούν ποικιλοτρόπως
Όπως αναφέρεται πάντως σε επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στον βουλευτή του ΔΗΣΥ Τάσσο Μητσόπουλο, ο οποίος υπέβαλε διάφορα ερωτήματα γύρω από τα Γραφεία Τύπου που λειτουργούν στις διπλωματικές μας αποστολές στο εξωτερικό, ‘ο κύκλος εργασιών των συμβούλων Τύπου δεν περιορίζεται στην ενημέρωση και επαφή με τα ΜΜΕ. Οι σύμβουλοι Τύπου ασχολούνται επίσης με την ενημέρωση ξένων ακαδημαϊκών, ομάδων φιλίας, δεξαμενών σκέψης και άλλων ιδρυμάτων και οργανισμών και συνεργάζονται μαζί τους για τη διοργάνωση, μεταξύ άλλων, σεμιναρίων και ημερίδων για τα θέματα της Κύπρου’. Καθώς εντείνεται στους επόμενους μήνες η διαπραγμάτευση του Κυπριακού, ο ρόλος των Συμβούλων Τύπου στο εξωτερικό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για την προώθηση των θέσεων της ε/κ πλευράς, για την ορθή ενημέρωση παραγόντων της διεθνούς κοινότητας για τα όσα τεκταίνονται στο τραπέζι των συνομιλιών, αλλά και για ανίχνευση τάσεων που επικρατούν σε μεγάλες πρωτεύουσες σε σχέση με τη διαδικασία λύσης του πολιτικού προβλήματος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα
Στην ίδια επιστολή αναφέρεται επίσης ότι, ‘πέραν της αριθμητικής παρουσίας των Γραφείων Τύπου, όταν το Υπουργείο κρίνει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα Τύπου σε κάποιες χώρες, στελεχώνει τα Γραφεία Τύπου με πέραν του ενός Συμβούλου Τύπου. Επίσης σε μερικές διπλωματικές αποστολές όπου δεν υπάρχουν Γραφεία Τύπου, προσλαμβάνονται βοηθοί Τύπου. Πρόκειται για άτομα που κατέχουν τη γλώσσα της χώρας και είναι σε θέση να μεταφράζουν τον Τύπο, να αποστέλλουν επιστολές για ανατροπή αρνητικών δημοσιευμάτων και να βοηθούν τον αρχηγό της διπλωματικής αποστολής στις επαφές του με τα ΜΜΕ’.

Θα αυξηθεί ο αριθμός
Σήμερα, όπως πληροφορεί τη Βουλή το Υπουργείο Εξωτερικών, λειτουργούν 15 γραφεία Τύπου σε αντίστοιχες διπλωματικές αποστολές της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, ήτοι: Αθήνα, Βηρυτό, Βιέννη, Βερολίνο, Βρυξέλλες, Καμπέρα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μόσχα, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Παρίσι, Ρώμη, Στοκχόλμη και Χάγη. Η προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, εξηγείται στην επιστολή, είναι να καλύπτει συνεχώς τις αυξανόμενες ανάγκες ενημέρωσης του διεθνούς Τύπου. Τα υφιστάμενα Γραφεία Τύπου λειτουργούν στις σημαντικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Μέση Ανατολή. ‘Με τη μεταφορά της αρμοδιότητας των Γραφείων Τύπου στο Υπουργείο Εξωτερικών το 2004, έγινε αξιολόγηση του ρόλου που διαδραμάτιζαν και της αναγκαιότητας ύπαρξης τους στις συγκεκριμένες πρωτεύουσες. Το Υπουργείο Εξωτερικών προσάρμοσε την ίδρυση και λειτουργία των Γραφείων Τύπου ανάλογα με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με το Κυπριακό και τα άλλα θέματα. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια καταργήθηκαν Γραφεία Τύπου όπως εκείνο στο Μεξικό και ιδρύθηκαν άλλα όπως στη Βιέννη και τη Βηρυτό όπου δεν υπήρχαν προηγουμένως γραφεία Τύπου’. Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες που μετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη, καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης κατάλληλου λειτουργού για στελέχωση και επαναλειτουργία του Γραφείου Τύπου στο Κάιρο».