21 Ιαν 2010

Το ΥΠΕΞ δίνει σε Ουγγρικές ΜΚΟ χρήματα (που δανειζόμαστε… μιας και δεν έχουμε)

Το Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΤΙ) αναφέρει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εκ νέου με άλλα 300.000 Ευρώ την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Αφγανιστάν μέσω δύο ουγγρικών ΜΚΟ (προφανώς το ΥΠΕΞ μοιράζει τα … δανεικά του έκπτωτου κράτους μας), οι οποίες θα διαχειρισθούν το εν λόγω ποσόν. Προχθές στο Ουγγρικό ΥΠΕΞ υπεγράφη η σχετική συμφωνία με τις ουγγρικές ΜΚΟ για την ελληνική υποστήριξη με 300.000 Ευρώ του ουγγρικού PRT (Provincial Reconstruction Team) στο Αφγανιστάν. Στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων παρέστη και ο Έλληνας Πρέσβης στην Βουδαπέστη , Σπυρίδων Γεωργιλές, προφανώς εκτελώντας τις επιθυμίες του πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, του ανυπεξ Δ. Δρούτσα και του υφυπεξ Σπ. Κουβέλη.
Η συμφωνία αποβλέπει στην εκτέλεση προγραμμάτων σε τομείς εκπαίδευσης, υγείας και βελτίωσης της θέσης της γυναίκας. Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Ούγγρος Υφυπουργός Εξωτερικών, Vilmos Szabo επαίνεσε την συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στις ουγγρικές δραστηριότητες στο Αφγανιστάν τονίζοντας ότι είναι η δεύτερη φορά που η χώρα μας αποφασίζει να στηρίξει άμεσα τα ουγγρικά αναπτυξιακά προγράμματα στην περιοχή του Bagdan. O ίδιος υπογράμμισε ότι η έλληνο-ουγγρική συνεργασία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για άλλες χώρες εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συνεργασία Ελλάδος και Ουγγαρίας θα συνεχισθεί και μελλοντικά.
Ο Έλληνας Πρέσβης στην Βουδαπέστη , Σπυρίδων Γεωργιλές σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εξαιτίας των άριστων σχέσεων Ελλάδος – Ουγγαρίας, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση οικονομική υποστήριξη των ουγγρικών προγραμμάτων στο Αφγανιστάν. Η Ελλάδα δεν διαθέτει στο Αφγανιστάν δικό της PRT, επεσήμανε ο κ. Πρέσβης και δια του τρόπου αυτού επιθυμεί, συνεισφέροντας, να συμμετάσχει στις ουγγρικές προσπάθειες στην περιοχή αυτή. Η Ελλάδα εκτός από την Ουγγαρία υποστηρίζει και τις προσπάθειες της Λιθουανίας στο Αφγανιστάν, ανέφερε στο ΜΤΙ ο Έλληνας Πρέσβης.
Σύμφωνα με το ΜΤΙ η Ελλάδα και το 2007 είχε ενισχύσει με 500.000 Ευρώ ουγγρικά αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν συνεισφέροντας στην υλοποίηση έργων υποδομής.