21 Ιαν 2010

Συνεχίζεται η φημολογία για «πραξικόπημα» στην Τουρκία του Ερντογάν

Μετά από χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Taraf, το οποίο αναφέρθηκε σε σχέδιο πραξικοπήματος του 2003 με την ονομασία «Μπαλγιόζ», που θα ξεκινούσε με βομβιστική επίθεση στα τεμένη Φατίχ και Μπεγιαζίτ της Κων/πολης μετά την προσευχή της Παρασκευής, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος πραξικοπήματος, και την αναφορά του δημοσιεύματος σε επιμέρους σχέδιο για τη δημιουργία κλίματος έντασης με την Ελλάδα [τότε] με προκλητικές πτήσεις στο Αιγαίο με σκοπό ακόμη και την πρόκληση πτώσης τουρκικού αεροσκάφους και τη δημιουργία έντασης στα σύνορα, στην περιοχή της Θράκης, και την πρόκληση στην περιοχή αυτή κλίματος επιστράτευσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Τζεμίλ Τσιτσέκ προέβη σήμερα σε σχετικές δηλώσεις.
Ο Υπουργός Τσιτσέκ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Milliyet, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε εγκαίνια Πολυκλινικής του Νοσοκομείου Hasvak στην περιοχή Γκιόλμπασι της Άγκυρας, είπε ότι τελευταία δημοσιεύονται τέτοιου είδους πληροφορίες και τόνισε: «Έρχονται στην επικαιρότητα αυτού του είδους οι ειδήσεις. Όμως, ποια είναι η αλήθεια στο θέμα αυτό; Χωρίς αυτό να το γνωρίζουμε πλήρως, χωρίς να γίνεται η απαιτούμενη έρευνα και χωρίς να δούμε όλες τις λεπτομέρειες του θέματος, θα είναι λάθος και ελλιπές το να προβούμε σε κάποια αξιολόγηση».
Ο Υπουργός Τσιτσέκ, ο οποίος είπε ότι μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η Τουρκία, είναι η πληροφοριακή ρύπανση, πρόσθεσε: «Έρχεται ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη. Εκείνο που λέω εγώ γι’ αυτό το θέμα είναι ότι, στην περίπτωση που προβούμε σε αξιολόγηση πριν προκύψουν όλα τα στοιχεία και φέρουμε αυτό στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής, δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες. Η κοινωνία ωθείται σε διαφορετικές αξιολογήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, ίσως το θέμα αυτό τις προσεχείς ημέρες να μπορέσει να αξιολογηθεί καλύτερα και, αν υπάρχουν ενδιαφερόμενα πρόσωπα και ενδιαφερόμενοι θεσμοί, να προβούν σε κάποια δήλωση. Θα προτιμούσα να προβώ σε αξιολόγηση μετά από αυτά, πόσο μάλλον που θέματα αυτού του τύπου, όταν έρχονται στην επικαιρότητα μέσω του Τύπου ή με κάποιο άλλο τρόπο, η δικαιοσύνη τα εξετάζει για την περίπτωση διάπραξης αδικήματος και τα διερευνά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να δούμε και αυτή την πλευρά του θέματος. Κατά τη γνώμη μου, θα είναι καλύτερα να περιμένουμε με υπομονή».
Ο Υπουργός Τσιτσέκ, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου αν «η εν λόγω ενέργεια είναι μια ενέργεια, η οποία υποδεικνύει το 2003 [ήδη χρονιά διακυβέρνησης του ΑΚΡ]» και «τι σκέπτεται γι’ αυτό», είπε: «Σε τελευταία ανάλυση, έχουμε έναν τίτλο και έχουμε ευθύνη. Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σωστό έτσι στο πόδι σχετικά με αυτού του είδους τα θέματα να κάνουμε δηλώσεις, όταν προτείνονται μικρόφωνα. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε δηλώσεις, είναι να αποφεύγουμε δηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ρύπανση πληροφοριών για τους πολίτες μας».