28 Σεπ 2009

Νίκη των Χριστιανοδημακρατών και της Μέρκελ στη Γερμανία!

Οι Γερμανοί εκλογείς επανεξέλεξαν χθες την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα ηγηθεί κυβέρνησης κεντροδεξιού συνασπισμού με τους φιλελεύθερους.

To κόμμα των χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ (CDU/CSU) και το κόμμα των φιλελευθέρων (FDP) απέσπασαν άνετη πλειοψηφία που κυμαίνεται από 320 έως 323 έδρες επί συνόλου 614 έως 616, που πρόκειται να αριθμεί το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς ZDF και ARD.

Ένα άνευ προηγουμένου "Βατερλό" επιφύλαξε στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, ενώ ταυτόχρονα στα ύψη εκτοξεύθηκε το κόμμα των Φιλελευθέρων, ενώ ενισχυμένο βγαίνει και το κόμμα της Αριστεράς του Όσκαρ Λαφονταίν, που όλες οι σφυγμομετρήσεις έδειξαν πως προτιμήθηκε από τους ανέργους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU/CSU) συγκεντρώνουν ποσοστό 33,8%, το οποίο όμως είναι το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό τους από το 1949. Οι Φιλελεύθεροι του FDP όμως κατορθώνουν να αποσπάσουν ποσοστό 14,6%, που είναι το καλύτερο που έχουν επιτύχει ποτέ στην εκλογική ιστορία της Γερμανίας.
Ωστόσο, εμφανής είναι η πτώση των Σοσιαλδημοκρατών, που με 23% έπεσαν στο χαμηλότερο εκλογικό τους ποσοστό από τον πόλεμο. Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει 34,2% προ 4ετίας, πριν συμφωνήσουν με τους συντηρητικούς της Μέρκελ στον σχηματισμό κυβέρνησης 'μεγάλης συνεργασίας'.
Από την πλευρά τους τα άλλα αριστερά κόμματα καταγράφουν ποσοστά στα όρια των δημοσκοπικών προβλέψεων :12,1 με 12,4% για το ριζοσπαστικό κόμμα Η Αριστερά και 10,1 με 10,5% για τους Πράσινους.