28 Σεπ 2009

Μια "ελληνική ματιά" για τις εκλογές στον Τουρκικό τύπο

Η χθεσινή αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα, Hürriyet Daily News [26-27/9] σε άρθρο γνώμης του Δημήτρη Τσαρούχα [Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ] με τίτλο «Elections in Greece and Greek-Turkish relations: The day after», αφού αναφέρεται στο άνετο [δημοσκοπηκό] προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, που προδικάζει μεν, πλην απροόπτου, την εκλογική του νίκη στις 4 Οκτωβρίου 2009, όχι όμως και την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία, μεταξύ άλλων σημειώνει και τα εξής:
• Στην προεκλογική εκστρατεία των ελληνικών κομμάτων, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής επισκιάζονται σαφώς από τις συζητήσεις για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, ορατές ήδη σε τομείς που παραδοσιακά γνώριζαν άνθιση, όπως ο τουρισμός ή οι κατασκευές.
• Σε ό,τι αφορά τις αναφορές των δύο μεγάλων κομμάτων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είναι διακριτή η σύγκλιση σε πολλά σημεία, όπως η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, η επίλυση του προβλήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ με κοινή αμοιβαία συμφωνία και η υποστήριξη στη διαδικασία προσέγγισης Ελλάδας – Τουρκίας, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
• Παρόλα αυτά, τα ελληνοτουρκικά, όπως συμβαίνει κάθε φορά, έτσι και τώρα αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να διατηρεί την πάγια γραμμή της, δηλ. «πλήρης συμμόρφωση της Τουρκίας – πλήρης ένταξη» και να χαμηλώνει τους υψηλούς τόνους του Ιουνίου όσον αφορά τη μη συνεργασία της Άγκυρας στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο, που προέρχεται από τις δικές της ακτές.
• Στην ίδια τακτική εντάσσονται και οι δυναμικές απαντήσεις Καραμανλή προς το ΠΑΣΟΚ [που αποσκοπούν και στη συγκράτηση «πατριωτικών» ψήφων], αναφορικά με την κρίση των Ιμίων το 1996, την υπόθεση Οτζαλάν και την υποστήριξη Παπανδρέου στο σχέδιο Ανάν.
• Αντίθετα, οι αναφορές Παπανδρέου στα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ελληνικού βέτο στην τουρκική υποψηφιότητα στην Ε.Ε., είναι κάτι παραπάνω από μια προεκλογική τακτική, ενώ προκαλούν ασάφεια για το πώς θα χειριστεί τα θέματα αυτά μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία ενός πολιτικού, μέχρι σήμερα γνωστού για την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
• Από την άλλη πλευρά, μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει, όπως αναμένεται, μεγαλύτερη διπλωματική δραστηριότητα με την απέναντι ακτή του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό, αν το ΠΑΣΟΚ βρει έναν αξιόπιστο συνομιλητή, μια περιεκτική προσπάθεια για τη συζήτηση των μεγάλων διμερών πολιτικών προβλημάτων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται και από την Τουρκία, και σε αυτή τη φάση οι ενδείξεις για το άνοιγμα από την τουρκική κυβέρνηση και ενός ακόμη ακανθώδους ζητήματος είναι μάλλον πολύ χαμηλές.

Πιθανότατα, στις 5 Οκτωβρίου να έχουμε μια νέα ελληνική κυβέρνηση. Όμως, η στρατηγική απόφαση για εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα και για διατήρηση ανοιχτών διπλωματικών διαύλων παρά τις υφιστάμενες διαφορές, καθώς και η υπό προϋποθέσεις υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, δεν πρόκειται να αλλάξουν, καταλήγει ο συντάκτης.