28 Σεπ 2009

Βουλιάζουν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο;

O λεγόμενος «πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ» Ντερβίς Έρογλου δήλωσε μιλώντας σε πρόγραμμα του παράνομου σταθμού των κατεχομένων (BRT) πως δεν αναμένει την επίτευξη συμφωνίας για τη λύση του κυπριακού πρόβλημα μετά το τέλος των συνομιλιών, αφού όπως σημείωσε υπάρχουν μεγάλες διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Επέκρινε εξάλλου την ελληνοκυπριακή πλευρά για την υιοθέτηση μιας άπληστης πολιτικής στις συνομιλίες και επεσήμανε ότι η Τουρκική διαπραγματευτική ομάδα δεν διατηρεί ψηλά τον πήχη, προσθέτοντας πως «ο ελληνοκύπριος ηγέτης Δημήτρης Χριστόφιας αναμένει από τον πρόεδρο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις και να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος επιτρέποντας σε μεγαλύτερο αριθμό ελληνοκυπρίων να επιστρέψουν στα πρώην εδάφη τους στην ΤΔΒΚ, αλλά και να αλλοιώσει τις εγγυήσεις. Ο κ. Χριστόφιας -σημείωσε- έθεσε κατά μέρος την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών και τώρα μιλά για αυτονομία».

Ο Ντερβίς Έρογλου, δίνοντας κι ένα έντονο μήνυμα για την προστασία της «ΤΔΒΚ σαν κράτος», επεσήμανε πως «η ύπαρξη της ΤΔΒΚ θα ενισχύσει το τουρκικό χέρι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Αυτό θα δώσει επίσης στην άλλη πλευρά το μήνυμα ότι δεν ήμαστε χωρίς εναλλακτική λύση εάν αποτύχουν οι συνομιλίες, πρόσθεσε».

Στο μεταξύ με δηλώσεις του στον κυπριακό τύπο ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης έκανε σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει για κανένα λόγο παραβίαση των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, που λέει όχι στην παραμονή όλων των εποίκων, όχι στην δυαρχία και στην εκ περιτροπής διακυβέρνηση του νησιού ή στην παραμονή του όγκου των σημερινών τουρκικών στρατευμάτων.