29 Δεκ 2009

Επιμένει ο Κάραζιτς ότι ο Χόλμπρουκ υποσχεθηκε «ασυλία»!

Με τίτλο «Ο Χόλμπρουκ γνωρίζει ότι δεν είμαστε εγκληματίες», η σέρβικη εφημερίδα NOVOSTI (ΝΟΒΟΣΤΙ) δημοσιεύει συνέντευξη του υπόδικου του ΔΠΔ Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ράντοβαν Κάρατζιτς -την πρώτη έπειτα από 13 χρόνια που παραχώρησε σε σερβικό μέσο ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας- στην οποία χαρακτηρίζει αναντίρρητο το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ του του ίδιου και του Αμερικανού διπλωμάτη και πρώην απεσταλμένου των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Ο Κάρατζιτς επισημαίνει ότι ο Χόλμπρουκ τού εξασφάλιζε ασυλία από τυχόν δίωξή του από το ΔΠΔ Χάγης με αντάλλαγμα την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή, ωστόσο δεν τήρησε αυτή τη συμφωνία, «πράγμα που θα έπραττε εάν είχε την ευκαιρία, αλλά ποτέ δεν θα το παραδεχόταν».
«Ήταν αρκετά σοβαρός με ό,τι έκανε με εμάς και διαπραγματευόταν μαζί μας με βαθύ σεβασμό. Ο Χόλμπρουκ ήταν πρωτίστως πραγματιστής, αποφασιστικός και βίαιος, αλλά γνώριζε, επίσης, την πραγματική φύση της διαμάχης. Γνώριζε καλά πως δεν ήμασταν εγκληματίες πολέμου, γιατί διαφορετικά δεν θα διαπραγματεύονταν μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κάρατζιτς.
Ερωτηθείς για τις εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και για το εάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο πόλεμος, ο Κάρατζιτς εκτίμησε ότι η βέλτιστη λύση θα ήταν η επιβίωση της Γιουγκοσλαβίας, θέση που συμμεριζόταν και το μουσουλμανικό κόμμα SDA [σ.σ. Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης] μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 1991, όταν «κάτι συνέβη στον Άλια Ιζετμπέγκοβιτς», ο οποίος βρέθηκε υπό κάποια πίεση «και το SDA τάχθηκε διά του εξαναγκασμού και της βίας υπέρ της ανεξαρτησίας».