29 Δεκ 2009

Επίσκεψη Έλληνα αντιναυάρχου στο Ισραήλ

Στον εξειδικευμένο ηλεκτρονικό ιστότοπο DEΒKA, στο οποίο αναφέρεται ότι οι στρατηγικοί και στρατιωτικοί δεσμοί Ελλάδος και Ισραήλ βαθαίνουν, σε αντίστροφη αναλογία προς την αποξένωση της Τουρκίας από το Ισραήλ και την αυξανόμενη προσέγγισή της σε Ιράν και Συρία.
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ -Ελλάδος δεν είναι νέα, ενώ τον Ιούνιο του 2008, αεροπορία και ναυτικό συμμετείχαν σε κοινή άσκηση [παιχνίδια πολέμου] κατά την οποία 100 Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν από τις βάσεις τους προς τους Ελληνικούς ουρανούς και επέστρεψαν, καλύπτοντας ίση απόσταση περίπου, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν
Ενδεικτικό του κλίματος -αναφέρει το άρθρο-, αποτελεί η υποδοχή της οποίας έτυχε ο επικεφαλής του ελληνικού ναυτικού, αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκης, κατά τη μυστική επίσκεψή του στο Ισραήλ, νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου έγινε δεκτός με τιμές, που, σπανίως, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποδίδουν σε ξένους στρατιωτικούς επισκέπτες.
Ο Αρχηγός του Ισραηλινού Ναυτικού αντιναύαρχος Eli Marum τον συνόδευσε στο Ναύσταθμο στο λιμάνι της Χάιφα, σε ασυνήθιστη περιήγηση στο άκρως απόρρητο υποβρύχιο INS Dolphin Type 800 και στη Saar V class INS Eilat 501 κορβέτα.
Το Dolphin κατατάσσεται στα βασικά, μεγάλης απόστασης όπλα αποτροπής του Ισραήλ και θεωρείται από τους δυτικούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ικανό να φέρει πυρηνικά, κατευθυνόμενα βλήματα. Το Eilat συνόδευε το Ισραηλινό υποβρύχιο, όταν πέρασε τον περασμένο Ιούνιο το κανάλι του Σουέζ, κατευθυνόμενο από την Μεσόγειο προς την Ερυθρά θάλασσα και το αντίστροφο. Ο υποναύαρχος Marum συνόδευσε τον επισκέπτη του και τον ενημέρωσε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ναυτικού.
Η επίδειξη επικεντρώθηκε σε σκάφη, που το Ισραήλ έχει προωθήσει τα τελευταία δύο χρόνια, σε σχέση με το Ιράν, για να επιτύχει ικανότητα προσέγγισης των μεγάλης απόστασης στρατιωτικών του μέσων στις ακτές του Ιράν, τον Περσικό κόλπο και την Αραβική θάλασσα.