29 Δεκ 2009

Συμφωνία Ρωσίας – Βουλγαρίας για South Stream

Ως «άλμα στις διαπραγματεύσεις», χαρακτηρίζει η εφημερίδα Κομμερσάντ τη συνεννόηση που επιτεύχθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της «Γκαζπρόμ» και της “Bulgarian Energy Holding” για τη δημιουργία κοινοπραξίας, που θα αναλάβει την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Τράιτσο Τράϊκοφ, υποσχέθηκε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση θα εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα των δύο στρατηγικών ενεργειακών σχεδίων με τη Ρωσία, δηλαδή του αγωγού South Stream και του πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού «Μπέλενε».
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, αναφέρει ότι η Σόφια δεν θεωρεί δίκαιη την απαλλοτρίωση, γης από ρωσικής πλευράς για τον αγωγό, επιμένει να διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο και αρνείται να χρησιμοποιηθεί εν μέρει το ήδη υπάρχον στο έδαφός της δίκτυο μεταφοράς αερίου. Σημειώνεται ότι για τη ρωσική πλευρά οι όροι της Βουλγαρίας είναι εντελώς απαράδεκτοι, επειδή πρόκειται για πολυεθνικό σχέδιο και οι όροι της λειτουργίας του σε διάφορες χώρες πρέπει να είναι ισότιμοι.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι λόγω των διαφωνιών με τη Βουλγαρία, η «Γκαζπρόμ» δεν μπορεί να προσδιορίσει τη διαδρομή και το κόστος του σχεδίου. Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας υποστηρίζει ότι «στις διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν αλλαγές προς το καλύτερο». Εκτιμά ότι η ρωσική πλευρά κατάφερε να πείσει τους Βούλγαρους συνομιλητές της, προτείνοντας «μακροπρόθεσμους και διαφανείς όρους» για την προμήθεια της Βουλγαρίας με ρωσικό φυσικό αέριο, εφόσον η σχετική συμφωνία εκπνέει σύντομα.