15 Ιαν 2010

Επαφές Ντούλε και Μπολάνου στην Αθήνα

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος, βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα, όπου έγιναν δεκτοί από τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, από εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. Στις επαφές αυτές, ο Ντούλες ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στη ΒΔ Αλβανία λόγω των πλημμυρών και ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στους κατοίκους της Σκόδρας. Μιλώντας στο αλβανικό Top Channel ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ντούλες εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τους πλημμυροπαθείς και πρόσθεσε ότι ίσως είναι η στιγμή για συνάντηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για κοινές αποφάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης. Παράλληλα, στις επαφές που είχε ο Ντούλες ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδος στην πορεία της Αλβανίας για ένταξή της στην Ε.Ε. Ο Μπολάνος από πλευράς του, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, δήλωσε ότι οι υπάλληλοι του δήμου Χειμάρρας αποφάσισαν να διαθέσουν το 5% της μισθοδοσίας τους στους πλημμυροπαθείς της Σκόδρας.
Άλλα θέματα που οι Ντούλες και Μπολάνος συζήτησαν κατά τις επαφές τους στην Αθήνα, ήταν και «οι συχνές παραβιάσεις των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, το ιδιοκτησιακό, κυρίως στις ακτές της Χειμάρρας , η αρπαγή των οικοπέδων κοντά στα σπίτια όπου παραδοσιακά ζουν οι έλληνες της μειονότητας στην Αλβανία». Στο μεταξύ ο Μπολάνοςστις επαφές που είχε στην Αθήνα, μίλησε και για το θέμα των περιουσιών στα χωριά Λούκοβο, Νίβιτσα και στην πόλη της Χειμάρρας και επανέλαβε τη θέση του υπέρ της ακύρωσης του νόμου 7501 του 1991 για τα οικόπεδα στις ακτές.

Προβλήματα με περιουσίες στις ακτές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπέγραψε χθες το διάταγμα με το οποίο τίθεται σε ισχύ ο νόμος που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες του 2009 στη Βουλή, ο οποίος αναφέρεται σε οικόπεδα ή καλλιεργήσιμη γη που οι κάτοχοί της πήραν από τις κρατικές γεωργικές επιχειρήσεις της εποχής του κομμουνισμού, σε χωριά, κατοικημένα κέντρα ή τουριστικές περιοχές μέχρι το Φεβρουάριο του 1996, με το καθεστώς της χρησικτησίας. Με λίγα λόγια, ο νόμος αυτός ορίζει ότι οι οικογένειες που διέθετα
ν με το καθεστώς της χρησικτησίας γεωργικές εκτάσεις ή οικόπεδα των πρώην γεωργικών επιχειρήσεων σε κατοικημένα κέντρα ή τουριστικές περιοχές, θα πρέπει να τις εγκαταλείψουν και να αποζημιωθούν με οικόπεδα έκτασης 300 - 750 τ.μ. σε παράκτιες περιοχές, με το καθεστώς της ιδιοκτησίας. Εναντίον του νόμου αυτού, σχολιάζουν οι ε/φ, τάχθηκαν τόσο οι πρώην ιδιοκτήτες όσο και το ΣΚ, το οποίο είχε κάνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην τον υπογράψει, ενώ πλέον πιθανολογείται ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Επίσης χθες η κυβέρνηση, με ειδική εγκύκλιό της, ορίζει τους τρόπους ελέγχου και επαλήθευσης των τίτλων ιδιοκτησίας και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην γεωργικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές με προοπτική τουριστικής ανάπτυξης.